Blogger Templates

Monday, October 12, 2009

PESANAN BUAT SEMUA WANITA ......


ASSALAMUALAIKUM....

AKU SEBENARNYA BUKANLAH ALIM ULAMAK YG TAKSUB UTK BERBICARA HAL AGAMA TAPI SEBAGAI UMAT ISLAM, AKU MALAH KAMU SEMUA BERHAK MENEGUR UMAT ISLAM YG LAIN ANDAINYER TERLIHAT BENDA2 YG SALAH DI SISI AGAMA. TANGGUNGJAWAB KITA SEBENARNYER.

AKU CUMA NAK TEGUR PARA WANITA DI LUAR SANA..... PEMAKAIAN TUDUNG BUKANLAH SATU FESYEN YG KITA BOLEH BANGGA BANGGAKAN. ATAU UTK DIBUAT ALAS DI KEPALA TAPI DI BAWAH TERBUKA!!!!

TUDUNG ITU ADALAH WAJIB BAGI WANITA ISLAM. AURAT KITA WAJIB KITA PELIHARA. ITU ADALAH HUKUM ISLAM. WANITA MULIA DI SISI ALLAH TAKKANLAH KITA NAK MEMALUKAN DIRI KITA KEPADA ALLAH SWT.

AKU BEBEL MACAM NI SEBAB RASA TERPANGGIL UTK MENEGUR SEORANG WANITA YANG JUGA SEORANG ISTERI, JUGA SEORANG IBU KEPADA BEBERAPA ORG ANAK, MALAH WANITA TERSEBUT ADALAH IBU KEPADA RAKAN ANAK AKU. TEGURAN AKU BERSIFAT LAPIK, TIDAK BERSIKAP KURANG AJAR, TAPI SIFAT DAN SIKAP ORANG MELAYU KITA NI YG MAJORITI ISLAM NI TIDAK MEMAHAMI TEGUR SECARA MEMBINA DAN TEGUR SECARA SINIKAL.

SI IBU INI PADA DASARNYA AKU LIHAT SEORANG YG SEMPURNA, BERKETRAMPILAN, BERGAYA, MODEN, MALAH BERTUDUNG!!!! TAPI SAYANG SEKALI..... ELOK LA KALAU TIDAK BERTUDUNG SEKIRANYA TIDAK MENGHORMATI WAJIB BERTUDUNG ITU DARI DITELANJANGKAN BADAN KITA TAPI KEPALA TUTUP. PELIK KAN???
TAPI SLACKNYER PADA PANDANGAN AKU IALAH ETIKA BERPAKAIAN DENGAN ERTI KATA LAIN BERTUDUNG. IBARAT KALAU LONDEHKAN TUDUNG LEBIH SEMPURNA CARA PEMAKAIANNYE ITU. CUMA AKU TERASA SEGAN BILA SUAMI AKU MENYARAN AAGAR AKU MENEGUR CARA SOPAN KEPADA WANITA IBU ITU. DIA MENGENAKAN BLAUS YG CUKUP JARANG BERWARNA PUTIH. BLOUSE ITU SELALUNYER DIKENAKAN SEKALI DENGAN CAMISOLE IAITU BAJU DALAM TALI HALUS TU. JUGA BERWARNA PUTIH. KENAPA AKU BOLEH TAHU COLOR BAJU TALI HALUS TU ...SEBAB BLOUSE JARANG DIA TU BERWARNA PUTIHHH. MEMANG JARANG....FESYEN SEKARANG NI LE.

BLOUSE JARANG , DALAM ADA BAJU CAMISOLE TALI HALUS TU (KALAU TAK SILAP NAMA DIA TU LA...AKU BUKANNYER ARIF BAB BAJU2 PELIK CAMTU), PASTU YG PALING THRILLL BRA COLOR HITAM. TRANG TANG TANG LAGI NAMPAK BENTUK , COLOR NGAN CORAK.

SO SIAPA YG MALU SEBENARNYA... DAH TENTU LA AKU SEBAGAI WANITA ISLAM TERASA TEBAL MUKA AKU NI. MALU AKU MAKIN BERTAMBAH APABILA WANITA IBU ITU MENGENAKAN TUDUNG SEGITIGA TU DIPIN DIDEPAN LALU BUCU ITU DIIKAT KE BELAKANG.

PENDAPAT AKU ELOKLAH KALAU WANITA IBU ITU TIDAK MENGENAKAN TUDUNG SEKIRANYER DIA TERINGIN SEKALI BERPAKAIAN BEGITU. BUAT APA DIMALUKAN ISLAM KALAU DIRI SENDIRI TAK SEDAR BERPAKAIAN YG MEMANG HEMMMM.....AKU TAKNAK HUKUM SEBAB ITU JANJI TUHAN KEPADA UMATNYER YG MENDERHAKA,

AKU MALU, SUAMI KU BERTAMBAH MALU...APATAH LAGI DI HADAPAN GURU GURU LAIN JUGA. AKU DENGAN BERTANGGUNGJAWAB MENEGUR SECARA BAIK, "ASSALAMUALAIKUM KAK, CANTIK BAJU AKAK ARI NI...AKAK TAK PERASAN KE KAT BELAKANG BAJU NI TERDEDAH SANGAT LA KAK. BUDAK2 NI PUN DOK TEGUR ...." DALAM NADA SENYUM DAN BERGURAU DENGAN KAKAK ITU. JAWAPAN SKEPTIKALNYER......"LA....BIARLAH BAJU AKU BADAN AKU. SENGAJA AKU PAKAI SEKSI CAMNI."
SEDANGKAN UNDANG2 SEKOLAH JUGA DAH TERMAKTUB BAHAWA PARA IBU YANG HENDAK MENGHANTAR ATAU MENGAMBIL ANAK DI PERKARANGAN SEKOLAH DIWAJIBKAN BERPAKAIN SOPAN DAN TIDAK MENJOLOK MATA.

AKU BOLEH MAAF KAN LAGI SEKIRANYA IBU ITU BANGSA CINA ATAU INDIA YG MEMANG BUDAYA MEREKA BERPAKAIAN MACAM TU. TAPI INI IBU MELAYU ISLAM. AKU TAK FAHAMMMMM LAA....

AKU HARAP WANITA DI LUAR SANA BERPAKAIAN SEKSI ITU TIDAK SALAH MALAH HARUS BOLEH JADI WAJIB HEHEHHE TAPI KENA INGAT ......HANYA UTK SUAMI YANG HALAL SAJA , MALAH DI DALAM BILIK TIDUR SAHAJA. BUKAN TAYANGAN UMUM!!!! ATAU FREE SHOW!!!!

RENUNG RENUNGKAN...INGATLAH WAHAI MANUSIA....TUHAN AKAN JATUHKAN HUKUM SECARA CASH JIKA DIA BERKEHENDAKKAN....

JADIKAN PERISTIWA DI PADANG SEBAGAI IKTIBAR KEPADA KITA...
WASALAM

0 comments: