Blogger Templates

Thursday, December 24, 2009

RESULT PMR.....7A.1.TAHNIAH ADIK KU...

Salam semua....

firstly ...wat adik2 yg baru je ambik result PMR pagi tadi...tahniah diucapkan..heheheh... yang dapat keputsan cukup cukup makan tu cuba lagi untuk dapat yg terbaik di masa akan datang (SPM) especially.
Tapi yg menggembirakan kami semua...ialah adik aku (Pelajar MRSM Kuala Klawang).. dia dapat 7A1 1B... Pada aku keputusan tu dah bagus...tapi tidak bagi adik aku tu..huhuhu...dia sedih sebab dapat 1B. But u try ur best dear....
u deserve it... anyway kami semua bersyukur di atas keputusan DEKWAN tu.
Dan seterusnya .... sebagai balasan atas keringat adik aku tu..kami bercadang nak bawak dia g holiday esok (25 Dec)... as gift. Lagipun hadiah PMR dia tu sempena hadiah harijadi dia yg jatuh pada 25hb Dec 2009. Well the whole world cuti sempena hari jadi adik aku tu hehehehhehe.... rite not?kekekekke
N for the special day tomorrow .... my lovely daughter (kakak) dah siap beli present for his Pak 'An dia. ITs weird tau....sebab pakcik2 dia ramai...tapi dia lebih concern tang pakcik sorang ni hehehhe.... maybe because my little bro tu berwajah manis n baik hati kot ...
Later aku tepek gambar adik adik aku k. FYI...aku ni anak yg sulung dari 8 beradik.... (2 girls, 6 boys)... n can u just imagine how difficult my mum nak struggle membesarkan 6 hero2 tu. After all ... between aku ngan adik no 3 tu defferent 10 years tau... So maknanyer adik2 aku la ni semua kecik2 lagi. My mum ada prob whith her womb. Aku ada 3 orang adik yang simpan. (means meninggal waktu lahir).
Thats why jauh sangat antara aku ngan adik aku tu.
Apa apa pun tahniah DEKWAN ....7A1 1B....... alhamdulillah syukur kepada illahi.

Tuesday, December 22, 2009

GIANT.....wat hal lagi!!!!!!!!! PENIPU


Salam



Tengok pada entry aku kali ni..macam seolah-olah aku ni berdendam yg teramat ngan GIANT?....oh tidak....aku tak berdendam tapi aku rasa GIANT nanti bakal berdendam ngan aku kot sebab dah banyak kali aku kutuk dia!!! heheheh



GIANT wat hal lagi.... kali ni suami aku pulak yg terkena!!!! Nampak gaya cam GIANT tak alert ngan customer complaint!!! Peristiwa ni berlaku hari Jumaat (18/12/09) yang lepas. Time tu aku g holiday ngan anak2 ke Johor bersama ngan parent aku. Hubby tak turut serta sebab hari keesokan tu (Sabtu) hubby ada Kelas di UM. So hubby aku pun gunakan peluang tersebut utk pergi ke GIANT sorang2 utk beli A4 paper. (walhal nyer kedai stationery ada je dekat ngan umah kami...heheh). Hubby kata that day ada offer special price A4 paper kat GIANT. So sebab tu la dia hala ke sana, selain A4 paper dia beli le gak barang2 lain. So takde la membazir masa g sana kan?


Menurut hubby...time dia kat rak A4 tu ada tertera tag price A4 tu RM8.05 (+ -) (sori aku tak hingat harga sebenar...hubby yg citer ni heheh). So hubby aku ambik le dua ream A4 paper tu.

Tung tang tung tang...dah selesai shopping tu hubby pun g kat kaunter bayaran. hah....time ni aku tau hubby aku pasti tak alert ngan mesin scan tu heheheh sebab selalunyer bab tengok kat mesin tu aku le hehehe. Ye la ...tak salahkan hubby pun sebab time tu dia nak letak barang kat kaunter lagi, so elok je staf kaunter tu scan bar A4 tu mata dia dah terlepas pandang ambik barang lain lam troli lagi kan.....


So time bayar tu hubby ada gak terpikir awat cam berlebih je kos semua tu.... sebab normally before nak bayar hubby aku akan congak or kira ngan hp dia total kos barang yg dibeli so kami tak akan tertipu di kaunter la. Elok je lepas bayar hubby terus check resit....


Mak aiiiiiiii.......ini dah kes berat ni!!!!!!! PENIPU TUL GIANT NI!!!!! Resit tu tertera harga A4 tadi jadi RM9.80..... huhuhhuu...different banyak tu!!!!!!!!! Hubby dah mula tak puas hati dah tu heheheh...dia tanya la kat kaunter tu ..awat jadi lagu ni... Kat rak harga lain. tapi bila scan harga mahal lak..... Niat hubby aku tu bukan nak blame orang kat kaunter sebab keje dorang pun cuma scan bar je kan.....budak kat kaunter tu pun try scan lagi...haah betul harga masih mahal gak... dia pun panggil la supervisor kat situ...ajak hubby g rak yang ada harga murah tu....haah betul harga murah ...hehehe... time tu hubby aku dah nak sound laaa..tapi mujur budak tu mintak maaf cepat2...terus hubby cool balik.

Budak tu cakap maybe budak yg jaga kat rak stationery tu lupa or mistake tak tukar kod bar murah tu....heheh alasan beb...alasan! Hubby pun mula la mukadimah dia g tau yg ni dah 4 kali dia terkena camni... Giant ni suka tipu customer macam ni la ..konon harga murah tapi harga tak turun pun...time customer beli barang banyak dah tentu la customer tak terpikir nak check resit tu satu persatu kan... dah tentu main bayar je kan. Pastu takkan GIANT ni tak pernah ambil port setiap aduan yg di adu customer kan...sebab Mazidul 360 sendiri pernah terkena, pernah sound takkan GIANT tak alert kot???? Bertubi tubi soalan hubby tuju kat budak tu...budak tu diam je...baik tul budak tu hehehehhe ...ke takut????? budak tu pun jawab dia dah tahu yg mazidul pernah komplen pasal GIANT ni kat blog. dia dah baca semua... hubby pun cakap la ...so sekarang ni awak dah tau sepatutnyer awak ambik peluang ni forward kan kepada big boss awak time meeting ke apa ke..jangan sampai satu tahap customer sue GIANT ni.... dia angguk2 je heheh...settle.... dapat balik balance harga A4 tu...


Moral this sorry bukanla kata tamak sangat nak balance duit tu....tapi lebih kepada hak kita sebagai pengguna... Jangan ambik mudah saja...Alert ngan tag price yang di pamer... kalau terbukti ada keraguan...adu kan terus kepada pihak yg berwajib...jangan bayar jeeeeeee tapi tak tengok dah resit tu.... sebenarnya Hypermarket macam ni tak kira la apa pun nama dia akan take of granted/take advantage di atas kelalaian customer. As Customer ....pertahankan HAK ANDA!!!!

gambar A4 tu illustrasi penulis sahaja......bukan jenama tu...

Wednesday, December 9, 2009

HURAISY.......

Assalamualaikum..

Pada hari kiamat akan keluar seekor binatang dari neraka jahanam yang
bernama 'Huraisy' berasal dari anak kala jengking. Besarnya Huraisy ini
dari timur hingga ke barat. Panjangnya pula seperti jarak langit dan bumi.
Malaikat Jibril bertanya : 'Hai Huraisy! Engkau hendak ke mana dan siapa
yang kau cari?' Huraisy pun menjawab, 'Aku mahu mencari lima orang.'

'Pertama, orang yang meninggalkan sembahyang.
Kedua, orang yang tidak mahu keluarkan zakat.
Ketiga, orang yang derhaka kepada ibubapanya.
Keempat, orang yang bercakap tentang dunia di dalam masjid.
Kelima, orang yang suka minum arak.'

..sampaikan pesanan ini biarpn 1 ayat.. Wallahualam

Tuesday, December 8, 2009

Cikgu - Anak Murid.....

Kisah ni sememangnyer memberi satu pengajaran kepada semua guru yg berada di luar sana...

Aku pernah menjadi seorang guru sebelum aku berkhidmat di Kolej ini. Jadi aku pernah berdepan situasi yg sama di mana anak muridku terdiri dari golongan susah.

(sumbangan dari saudara Nasir.........)


Saya sangat mengagumi kerjaya sebagai guru sekolah. Sebuah kisah yang saya paparkan ini saya ulangi dari kisah benar seorang guru beberapa tahun yang lalu.

Ceritanya:

Saya mengajar di sekolah rendah di tengah2 bandaraya Kuala Lumpur. Saya mengajar sesi petang. Salah seorang murid saya setiap hari datang lambat ke sekolah. Kasut dan bajunya selalu kotor. Setiap kali saya bertanya tentang baju dan kasutnya dia hanya berdiam diri.

Saya masih bersabar dengan keadaan pakainnya, tetapi kesabaran saya tercabar dengan sikapnya yang setiap hari datang lambat. Pada mulanya saya hanya memberi nasihat. Dia hanya menundukkan kepala tanpa berkata2 kecuali anggukkan yang seolah2 dipaksa. Kali kedua saya memberi amaran, dia masih juga mengangguk tetapi masih juga datang lambat keesokannya. Kali ketiga saya terpaksa menjalankan janji saya untuk memukulnya kalau masih lambat. Anehnya dia hanya menyerahkan punggungnya untukdirotan . Airmata saja yang jatuh tanpa sepatah kata dari mulutnya.

Keesokan harinya dia masih juga lambat, dan saya memukulnya lagi. Namun ia masih tetap datang kesekolah dan masih tetap lambat.

Suatu hari saya bercadang untuk mengintipnya ke rumahnya. Setelah mendapatkan alamatnya, saya meneruskan niat saya. Dia tinggal di sebuah kawasan setinggan tidak berapa jauh dari sekolah. Keadaan rumahnya sangat daif. Saya nampak murid saya itu sedang berdiri di depan rumahnya dalam keadaan gelisah. Seorang wanita yang mungkin ibunya juga kelihatan gelisah.

Lebih kurang pukul 1.30 seorang anak lelaki sedang berlari2 sekuat hati menuju ke rumah itu. Sambil berlari dia membuka baju sekolahnya. Sampai di depan rumah baju dan kasutnya diserahkan pula kepada murid saya yang terus bergegas memakainya. Sebelum pakaian sekolah sempurna dipakai, dia sudah berlari ke arah sekolah.

Saya kembali ke sekolah dengan penuh penyesalan. Saya memanggil anak itu sambil menahan airmata yang mula tergenang.

“Maafkan cikgu. Tadi cikgu pergi ke rumah kamu dan memerhatikan kamu dari jauh. Siapa yang berlari memberikan kamu baju tadi?”

Dia terkejut dan wajahnya berubah.

“Itu abang saya. Kami kongsi baju dan kasut sebab tak ada baju lain. Itu saja baju dan kasut yang ada. Maafkan saya, cikgu.” Jawabnya

“Kenapa kamu tak beritahu cikgu dan kenapa kamu biarkan saja cikgu pukul kamu?”

” Mak pesan, jangan meminta2 pada orang, jangan ceritakan kemiskinan kita pada orang. Kalau cikgu nak pukul serahkan saja punggung kamu.”

Sambil menahan airmata yang mula berguguran saya memeluk anak itu, “Maafkan cikgu, …….”

Kejadian itu cukup menginsafkan saya. Selepas itu saya cuba membantunya setakat yang mampu.

Cerita2 begini membantu melembutkan hati yang keras. Kata seorang guru, sekiranya hati kita mula keras lembutkanlah dengan perkara2 berikut;

i. Solat sunat

ii. puasa sunat

iii. berzikir

iv. bersedekah

v. mengusap rambut anak yatim

vi. mendengar cerita2 kesusahan orang lain

vii. membantu orang susah

Kesilapan yang kerap dilakukan oleh pasangan baru berkahwin

Ikatan perkahwinan merupakan kemuncak perhubungan bagi sepasang kekasih. Namun, melayari bahtera rumah tangga banyak cabaran dan cubaan terutama ketika proses mencari kesesuaian bagi dua individu berbeza untuk hidup di bawah satu bumbung yang sama.

Justeru tidak hairanlah apabila pasangan baru berumahtangga cenderung melakukan kesilapan yang kadang kala boleh merosakkan kemanisan hidup bersama.

Berikut beberapa kesilapan yang kerap dilakukan oleh pasangan baru berkahwin.

Kesilapan 1: Tidak menguruskan hutang
Memang bunyinya tidak romantik, tetapi hakikat ini tidak boleh ditolak. Banyak perkara membabitkan kewangan perlu ditangani pada tahun pertama perkahwinan terutama jika berhajat untuk membeli rumah dalam tempoh beberapa tahun lagi. Wang antara yang kerap menjadi punca pergaduhan dalam rumahtangga (sehingga membawa perceraian). Jadi mengurus kewangan dengan cara bijak adalah antara perkara utama.

Apa yang perlu dilakukan: Berterus-terang antara satu sama lain mengenai hutang-hutang peribadi yang ada, kerana baik atau buruk anda sudah berkahwin. Langkah bijak jika anda mula membentuk pelan kewangan keluarga untuk masa depan

Kesilapan 2: Menyingkirkan kawan
Kawan adalah asas kepada kejayaan kepada sebuah perkahwinan, jadi anda masih memerlukan mereka.

Apa yang perlu dilakukan: Jelaskan pada kawan-kawan anda bahawa mereka juga penting dalam hidup anda. Undang mereka ke rumah atau sesekali keluar bersama mereka (tanpa pasangan anda) dan jadikan ia satu kelaziman walaupun jadual harian anda ketat.

Kesilapan 3: Tiada kepuasan seks

Seks juga amat penting dalam mewujudkan sebuah perkahwinan yang bahagia. Bagaimanapun melalui kajian lebih 60% pasangan yang baru kahwin sudah menghadapi masalah ini.

Apa yang perlu dilakukan: Berusaha mencetuskan keghairahan walaupun ada berasa tidak berminat. Jadikan seks satu kelaziman dan lebih kerap melakukannya anda mungkin akan lebih menyukainya.

Berbincang tentang perkara ini dengan pasangan anda. Hadapi isu ini sekarang dan berasa selesa bercakap mengenainya dengan suami atau isteri. Jangan memandang remeh tentang soal keintiman.

Kesilapan 4: Tidak lagi menjaga soal penampilan diri kerana sudah selesa

Ini termasuk membiarkan berat badan terus meningkat. Pasangan baru kahwin cenderung untuk naik berat badan bermula dari tempoh bulan madu lagi dan tidak berusaha untuk memberi perhatian terhadapnya. Bagi mereka, mengapa perlu risau kerana sudah menemui pasangan hidup.

Apa perlu dilakukan : Buat rancangan bersama-sama pasangan anda untuk kembali cergas. Saling memberi motivasi, memuji dan bukan mengkritik


Kesilapan 5: Bergaduh secara tidak adil

Apabila sudah berkahwin tidak bermakna anda boleh bertindak melulu. Perselisihan faham mudah berlaku, tetapi tidak harus menyimpan dendam. Percaya atau tidak bahawa peraturan untuk 'bergaduh' dengan adil memang ada.

Apa yang perlu dibuat : Jika berasa marah, lebih elok keluar rumah seketika untuk meredakan perasaan. Dalam keadaan marah, seseorang mungkin tidak boleh berfikir dengan betul dan cenderung mengeluarkan kata-kata atau melakukan perubatan yang akan dikesali kemudian hari. Ambil langkah berbaik-baik.


Kesilapan 6: Menjadi terlalu obses dengan langkah seterusnya - anak

Pasangan baru kahwin boleh menjadi terlalu obses tentang soal anak sehingga mereka terlupa untuk menikmati apa yang mereka ada sekarang.

Apa yang perlu dilakukan: Fokus terhadap hubungan yang sedia ada. Nikmati kebahagiaan yang sedia ada bersama-sama. Nikmati saat-saat indah sebelum anda perlu bangun 4 pagi untuk menyusukan anak.

Buat perancangan supaya anda lebih bersedia terutama dari segi masa yang sesuai untuk menimang cahaya mata. Ini dapat mengelak anda daripada terlalu obses.


dicatat oleh drs. khalil idham lim

BEGINIKAH MANUSIA...........




Sebenarnyer aku tak tahu nak mengadu kepada sapa.....
Mungkin juga aku jenis yg suka pendam je dalam hati...

Anda semua pasti ada kawan bukan? Begitu juga dengan aku. Kawan sekerja juga adalah kawan. Tapi tak semestinyer kawan boleh jadi teman or sahabat.

Apa yang aku nak ceritakan ni bukan lah nak mengaibkan sesapa tapi sebagai motivasi pada diri sendiri utk tidak menyimpan sekelumit perasaan sedih di dalam hati.

Sebelum ni aku ada beberapa org sahabat or teman yg aku sayang, tetapi sejak sahabat aku ni dah berpindah tempat kerja tinggallah aku seorang di sini (ofis lama). Tapi hubungan kami masih utuh. Sahabat aku tu pun pompuan gak tau...bukan lelaki ye. Aku cukup sayang sahabat aku yg dah aku anggap sebagai adik aku. jatuh bangun aku kami kongsi bersama. Jadi sejak tiadanyer teman aku tu aku rasa sepi sangat....malah setiap kali kalau aku ada masalah apa2 sekali pun aku takde temapt lagi nak adu or kongsi. Begitu juga dengan sahabat aku tu yg aku panggil IDA. Selalu saja Ida msg or call bagitau betapa sedihnyer dia sebab takde lagi kakak utk dikongsi cerita.
Tapi takper sebab kami tetap sahabat sampai bila2.

Cuma yg aku nak kongsi cerita sekarang ni bab kawan sepejabat. Aku sedih sebab aku jenis yg mudah menerima ajakan kawan kalau diajak keluar sana sini, mudah menerima permintaan tolong dari kawan utk buat itu ini sebab aku kasihkan kawan2 aku. Aku buat kerja dengan seikhlas mungkin. Malah tidak sesekali aku mengeji or mengutuk kawan2 aku. Tidak sesekali pun aku mengampu kawan aku.

Sejak akhir2 ni kawan aku ni tetiba menyisihkan dirinyer dari aku. Mula2 aku sangka mungkin sebab tuntutan kerja yg banyak jadi aku abaikan perasaan sedih aku, tapi...... bila setiap ajakan dia kepada orang lain utk itu dan ini (tak perlu la aku huraikan)... perasaan sedih mula menghurungi aku. Malah ada kala seperti memulaukan aku. Pelik sangat peel dorang ni . Tak seperti rakan2 dari ofis aku yg lama dulu.
Apa salah aku....huk huk huk.... Aku cukup terasa sangat tadi .......biler dia secara terang2 mengajak orang lain utk menemani dia pergi ke satu2 tempat tidak lagi aku. (Pada dasar memang aku tak kisah, tapi cukup ketara perilaku dia). Aku pulak jenis pendiam dan pendam. AKu tak tunjukkan kepada sesapa yg aku sedih dengan situasi ni cuma ada seorang oficemate aku terperasan biler dia selalu soal 'Si dia tak ajak u kuar sekali dah ke?'....'u x kuar dengan si dia ke'....

Lama2 aku sendiri yg terasa......
Entahlah...
Hari ini menitis juga air mata aku............

KISAH BENAR - ISTERI CURANG..





Kisah ini saya petik dari suatu laman web… Kisahnya benar² menyentuh hati. Buat wanita yang bakal bergelar isteri, jadikan kisah ini sebuah pedoman. Buat lelaki, kisah ini boleh disampaikan buat mereka yang berkenaan.

Akhirnya setelah dua tahun menghilang diri, Normah kembali ke rumahnya. Seperti dahulu, dia masih cantik bergaya. Lenggoknya masih gemalai, pinggang masih ramping, gincu masih merah dan mekap masih tebal. Jika berselisih, aroma pewanginya masih kuat menusuk hidung. Namun bezanya, Normah kelihatan tidak begitu ceria. Zahirnya dia begitu anggun tapi wajahnya terlukis warna yang muram dan lesu. Tutur katanya perlahan dan tidak bermaya seperti orang keresahan.

“Kenapa awak balik? Pergilah ikut jantan. Awak tak ada pun saya boleh jaga anak-anak kita ni!!” jerkah suaminya, Halim sebaik melihat Normah pulang dengan menjinjing sebuah beg besar.

Normah tidak menjawab kerana dia tahu, itu memang salahnya. Dia cuma berdiri di pintu dan menundukkan muka. Halim sebaliknya terus membelasah isterinya itu dengan kata-kata keras. Sudah lama geram itu menggelodak di hati, lalu inilah masa untuk melepaskannya.

Normah masih terpaku di muka pintu. Dikesat air mata yang bergenang. Tiada sepatah perkataan pun di balasnya kata-kata Halim itu kerana hajatnya pulang bukanlah untuk bertengkar. Hasratnya Cuma satu, untuk pulang ke pangkuan suami dan anak-anak.

Jika diikutkan hati memang hendak dihalaunya Normah, tapi disebabkan anak-anak, Halim menahan juga kemarahannya. Dibiarkan Normah masuk ke rumah yang telah lebih dua tahun ditinggalkannya itu.

Bagi Halim, kepulangan Normah tidak membawa apa-apa erti lagi dalam hidupnya. Malah ia cuma memulakan semula kekalutan yang sudah dirungkaikannya, mengeruhkan hidup yang mula jernih dan memarakkan semula api yang telah dipadamkan.

Dua tahun dahulu, Normah meninggalkan Halim dan dua anaknya, Iffa, 5, dan Aina, 2.Yang ditinggalkan hanyalah sekeping nota menyatakan yang dia ingin hidup bersama kekasihnya.

”Saya rasa kita dah tak ada persefahaman lagi. Saya mahu hidup bahagia dengannya” demikian antara lain nota yang ditinggalkannya untuk Halim.

Kesalnya dia dengan tindakan Normah tidak terkata. Halim akui sejak akhir-akhir ini Normah sudah berubah. Kalau dulu layanannya begitu baik, sekarang mula dingin. Pantang silap sedikit, mulalah naik angin. Kata-katanya pula, selalu saja diiringi sindiran. Sudahlah begitu, sering pula Normah meminta barang-barang mewah di luar kemampuan Halim. Itulah yang menghairankan Halim.

Lama-kelamaan, Halim terhidu pula berita Normah menjalin hubungan sulit dengan lelaki berada. Dia ada bertanya tentang hal itu, namun Normah lantas menafikannya. Walaupun Halim menekannya dengan cerita dan bukti-bukti, tapi Normah tetap tidak menidakkannya. Malah dituduh pula suaminya cemburu buta. Nah, sekarang terbukti sudah kebimbangannya itu. Tapi apa yang boleh dilakukan, nasi sudah menjadi bubur.

Sejak Normah meninggalkannya, hidup Halim tidak terurus. Terpaksalah dia membesarkan anaknya itu sendirian. Dialah ibu dialah bapa. Dengan gajinya sebagai penyelia kilang yang tidak seberapa dan menyewa pula di sebuah rumah di pinggir Kuala Lumpur, tentulah sukar untuk dia menguruskan hidup.

Kalau kanak-kanak lain selalu bertukar pakaian, anak-anaknya dengan baju dua tiga pasang itulah. Makan yang mewah jauh sekali, kecuali apabila dia mendapat gaji. Rutin hidupnya, awal pagi menghantar anak-anaknya ke rumah ibunya dan malam menjemput mereka pulang. Dialah yang memasak dan mengemas rumah. Kadangkala adik perempuannya turut membantu menguruskan keluarganya.

Memang hidupnya sukar, tapi Halim belum tergerak untuk berkahwin lagi. Baginya, biar susah macam mana pun, semua halangan itu akan dirempuhinya. Tambahan pula Normah masih tidak diceraikan.

Halim juga mahu membuktikan kepada Normah bahawa tanpa wnita itu, dia boleh menguruskan keluarga. Dan juga, kalau kemewahan yang menyebabkan Normah meninggalkannya, Halim ingin buktikan bahawa tanpa wang yang banyak sekalipun dia boleh hidup bahagia.

Ternyata tanpa Normah, Halim mampu membesarkan anak-anaknya seperti ibu bapa lain. Iffa dan Aina juga kian lama kian melupakan ibu mereka. Malah melihat gambar pun mereka benci. Bukan Halim yang menghasut tapi kerana Normah sendiri yang bengis terhadap anak-anak.

Kerana itulah, kepulangan Normah membangkitkan semula kemarahan Halim. Tambahan pula Halim mendapati ada sesuatu yang tidak kena dengan perut Normah. Ia membuncit seperti sedang hamil. Bagaimanapun dia tidak mahu bertanya kepada wanita itu.

“Tempat awak di sana!” kata Halim menunjukkan Normah ke arah sebuah bilik kecil. Di dalamnya ada sebuah tilam bujang yang kusam. Bertompok sana, bertompok sini. “Nak alas, cari sendiri,” kata Halim, lalu menyindir “itupun kalau awak ingat kat mana nak cari….” Normah ditinggalkan sendirian.

Malam itu, Normah tidur seorang diri dalam bilik sempit dan penuh barang-barang. Sementara Halim tidur bersama dua anaknya di bilik lain. Bila anak-anaknya pulang, Normah cuba membelai mereka tapi Iffa dan Aina segera menjauhkan diri. Dipujuk dengan bermacam-macam cara pun tidak berkesan. Terpaksalah Normah membawa diri ke dalam bilik dan menangis teresak-esak.

Begitulah keadaan mereka setiap hari. Normah menjadi orang asing di dalam rumahnya sendiri sementara Halim meneruskan hidup seperti biasa. Mereka tidur berasingan dan setiap pagi, anak-anak dihantar ke rumah ibunya tidak jauh dari situ.

Ternyata telahan Halim tepat. Dari sehari ke sehari dilihatnya perut Normah semakin membusung. Lain macam bulatnya. Setelah didesak dan dijerkah berkali-kali, Normah terpaksa mengaku dirinya berbadan dua.

“Aku dah agak. Patutlah awak balik…nak suruh aku jadi bapak pada budak tu, kan? Nak jadikan aku pak sanggup?” Halim melepaskan paku buah keras. “Bukan macam tu bang, saya…” tapi belum pun sempat Normah menghabiskan cakap, Halim memintas ” Saya apa?! Saya tak buat benda tak senonoh tu? Budak tu anak aku? Tolong sikit….bila masa aku sentuh badan kau tu? Hah?”

Bagi menutup malu, Normah memakan makanan yang tajam, pedas dan berasid untuk menggugurkan kandungannya, tetapi gagal. Perutnya terus-menerus membesar. Gagal cara itu, dia pergi ke klinik swasta pula. Bagaimanapun doctor tidak mengizinkan kerana risikonya terlalu tinggi. Kata doktor, kandungannya sudah besar dan jika digugurkan, ia boleh mengundang maut.

Semakin hari jiwa Normah semakin tertekan. Perut kian memboyot sedangkan anak dan suami pula tidak menghiraukan kehadirannya. Dia menjadi melukut di tepi gantang dalam rumah sendiri. Suami menjauhkan diri bila hendak mengadu dan anak pula tidak menganggapnya ibu untuk mereka bermanja.

Tidak ada jalan lain, Normah meminta Halim menghantarkan dia ke rumah ibunya. Tentu saja Halim tidak membangkang. Memang itu yang dia mahukan. Namun sambutan ibu bapanya juga mengecewakan.

“Dua tahun kamu tinggalkan suami dan anak, tiba-tiba baru dua bulan balik perut kamu dah besar macam ni. Huh…memang patut pun Halim buat macam ni. Kamu derhaka pada dia!” kata bapa Normah, Haji Shafie bila mendapati anaknya itu hamil.

Dari sehari ke sehari tekanan perasaannya tambah menebal. Ia kian merundung bila tumbuh pula cacar di badannya. Dari kecil ia membesar, dan dari sebiji-sebiji ia merata memenuhi badan. Di dalam cacar itu, menguning nanah busuk dan jelik baunya. Pada waktu yang sama, Normah mengidap darah tinggi pula.

Tekanan perasaan yang melampau itu menyebabkan Normah dibawa oleh ibu bapanya berjumpa dengan pakar jiwa. Bermacam-macam ubat dan rawatan diberikan tapi ternyata begitu sukar untuk dia dipulihkan. Disebabkan badannya terlalu lemah, doktor mencadangkan supaya Normah bersalin melalui cara pembedahan apabila usia kandungannya mencecah tujuh bulan lebih sedikit.

Pada waktu yang ditetapkan, Normah dimasukkan ke wad. Seminggu sebelum dibedah, dia mula meracau-racau dan meraung. Bermacam-macam dijeritkannya tanpa hujung pangkal. Dimaki hamunnya emak dan ayah serta jururawat yang datang. Kemudian Normah menangis pula hendak balik dan melihat anak-anak.

Dalam keadaan yang kritikal itulah ayahnya, Pak Cik Shafie menelefon saya dan menceritakan keadaan anaknya itu secara ringkas. ” Pak cik tak mahu nak salahkan sesiapa. Dua-dua ada buat silap. Tapi sekarang ni pak cik minta ustaz usahakanlah ubat anak pak cik tu,” katanya. Daripada suaranya itu saya tahu dia sedang menahan sebak.

“Saya di Sarawak sekarang ni pak cik. Dua hari lagi saya balik. Tapi buat sementara ni, usahakan baca Yasin dulu. Bila saya balik nanti, saya terus ke sana,” jawab saya. Sekembalinya ke Semenanjung saya terus menziarahi Normah. Keadaannya sama seperti yang diceritakan oleh bapanya.Mengerang kesakitan, meracau, meronta-ronta, dan bercakap tidak keruan. Keadannya ketika itu memang menyedihkan kerana dalam keadaan perut memboyot dia meraung seperti hilang akal.

Namun timbul pertanyaan di fikiran saya selepas dibacakan Yasin, keadaan Normah bertambah buruk. Keadaanya ibarat mencurah minyak ke api, makin disiram makin besar maraknya. Ibu bapa dan adik beradik Normah menangis milihat keadaan dirinya.

“Pak cik mana suami dengan anak-anaknya?” saya bertanya bila melihat suami dan anak-anak Normah tidak menziarahinya.

” Itulah yang saya nak cakap pada ustaz. Saya dah pujuk, rayu dia datanglah tengok anak saya ni. Kata saya, walau besar mana pun dosa anak saya, kalau dia menderhaka sekalipun, tapi dalam keadaan macam ni bukankah elok kalau dia di ampunkan? Tapi dia tak mau. Jengah pun tidak,” kata Haji Shafie kesal.

“Dia marah lagi agaknya,” saya menyambung.

“Saya tau… kalau jadi pada kita pun kita marah. Saya bukanlah nak salahkan dia, tapi yang sudah tu sudahlah. Anak saya pun bersalah, saya mengaku,” tambah Haji Shafie.

“Kalau macam tu,” tambah saya,” bawa saya jumpa menantu pak cik tu. Insya-Allah kita sama-sama pujuk dia.”

Seperti yang dipersetujui, beberapa hari kemudian saya dibawa oleh Haji Shafie berjumpa dengan menantunya itu.

“Yang sudah tu sudahlah Lim, ampunkanlah dia. Normah tengah tenat tu,” Haji Shafie merayu.

” Dua tahun dia tinggalkan kami anak beranak. Balik-balik, mengandung…suami mana yang tak marah, ayah ?. Mana saya nak letak muka saya ni ? Dayus, pucuk layu , tak ada punai, tak tau jaga bini, macam-macam lagi orang hina saya…’ tambah Halim melepaskan segala yang terbuku di hati. Bermacam-macam lagi di rungutkan hingga tidak sanggup kami mendengarnya.

” Ayah faham perasaan kau. Ayah tau Normah yang salah, derhaka pada kau , tapi dia tengah tenat sekarang ni,” Haji Shafie merayu lagi , Halim tidak menjawab sepatah pun Nafasnya saja yang turun naik manakala muka merah padam menahan marah.

Bila keberangan nya semakin reda saya menasihatkan Halim supaya melupakan perkara yang telah berlalu itu. “Mengampunkan orang lain lebih baik daripada membalas dendam . Isteri awak menderita sekarang ini pun sebab dia sudah sedar dengan kesalahan dia, jadi eloklah awak maafkan,” kata saya.

Lalu saya ..hadis dan firman Allah berkaitan …Ternyata Halim sudah berpatah arang berkerat rotan . ” Saya tak akan jenguk dan saya tak akan ampunkan dia. Isteri durhaka ! ” katanya.

Sampailah hari Normah di bedah , Halim langsung tidak menjengukkan mukanya. Iffa dan Aina juga di larang daripada menjengah ibu mereka. Bagaimanapun , di sebabkan keadaan Normah yang tenat, makan minum tidak menentu , bayi yang di lahirkannya meninggal dunia beberapa hari kemudian. Normah pula sejak sedar daripada pembedahan semakin teruk jadinya.

Setiap hari, terutamanya tengah malam dan senja dia akan meracau. Yang mengaibkan , racauannya kini mendedahkan segala pelakuan jelik yang di lakukannya selama meninggalkan Halim dan anak-anak.

Antaranya, Normah menceritakan yang dia telah mengikut lelaki hingga ke Siam dan kemudian hidup seperti suami isteri. Selepas berpisah dengan lelaki itu, dia bersekedudukan pula dengan lelaki lain. Tidak kurang dengan tiga lelaki telah dia berzina.

“Abang..ampunkanlah saya. Saya derhaka, saya jahat, saya malukan abang…maafkanlah saya…”dia terus menangis dan meratap.

Setiap hari bermacam-macam rahsia di dedahkannya; tentang tempat-tempat maksiat yang pernah dia pergi bersama teman lelaki, kawan-kawan lain yang sama saja perangai dengannya juga kekecewaannya bila dipermainkan lelaki-lelaki terbabit.

“Abang, Iffa, Aina…marilah tengok emak . Emak tak jahat lagi,. Emak nak jadi baik. Emak nak jadi lawa, pandai, suka masak, kita pergi sungai…” ratapnya lagi bercampur dengan kata-kata yang melalut.

Tidak dapat hendak di gambarkan bagaimana malunya Haji Shafie dan isterinya setiap kali Normah menelanjangkan keburukannya sendiri. Berbagai-bagai cara mereka lakukan supaya Normah berhenti meracau seperti menutup mulut, memujuknya diam dan kadangkala turut sama bercakap supaya orang-orang di sekeliling tidak mendengar , tetapi usaha itu tidak berhasil.

Setelah hampir sebulan Normah mendedahkan kecurangannya, keadaan wanita itu bertambah parah. Tekanan darahnya menurun dan kerap tidak sedarkan diri. Badannya yang kurus makin melidi kerana Normah tidak mahu menjamah makanan. Yang di lakukan sepanjang hari hanyalah menangis dan meminta ampun kepada Halim. Setelah itu dia kembali terkulai tidak sedarkan diri.

Haji Shafie sekali lagi menemui saya.

“Ustaz pujuklah menantu saya tu. Mintalah dia datang jenguk Normah dan ampunkan lah kesalahan dia. Memang anak saya bersalah , tapi dalam keadaan sekarang, Cuma keampunan suami saja yang boleh selamatkan dia,” kata haji Shafie. Isterinya sejak tadi saya tengok tiada berhenti-henti mengesat air mata .

” Kalau begitu, mari kita pergi jumpa Halim,” kata saya.

Puas kami memujuknya . Alhamdulillah, setelah berbagai-bagai alasan di beri, akhirnya Halim bersetuju. Bagaimanapun saya lihat dia seperti terpaksa saja. Langkahnya berat dan nampak kurang ikhlas.

” Sudahlah Lim, lupakan yang lepas-lepas. Buangkan dendam, gantikan dengan kemaafan. Insya-Allah, semua pihak akan dapat keberkatanNya,” kata saya semasa Halim hendak memasuki kereta. Dia cuma tersenyum tawar.

Demi terpandang saja Halim datang menjenguk, Normah dengan suara yang amat lemah memohon maaf kepada suaminya itu.

“Sa..sa..ya der…haa..ka pada abaaaang..” katanya antara dengar dengan tidak. Sambil air mata jatuh berlinangan , dia mengangkat tangannya untuk meminta maaf, tapi terlalu sukar. Ibunya cepat-cepat membantu.

“Yalah…”jawab Halim perlahan lantas menyambut tangan Normah. Reaksinya masih tawar. Dia belum benar-benar ikhlas.

Petang itu kami bersama-sama membacakan surah Yasin dan ayat-ayat suci al-Quran untuk Normah yang kelihatan semakin teruk. Bagaimana pun bila Normah meminta ampun sekali lagi, saya lihat Halim semakin ikhlas menyambutnya. Saya tersenyum. Mungkin hatinya sudah sejuk melihat penderitaan Normah.

Lebih kurang pukul 5.00 petang saya meminta diri kerana ada urusan penting. Sebelum pulang saya berpesan; ” Lim, sekarang ni awak saja yang boleh selamatkan Normah. Dia harapkan sangat keampunan daripada awak. Selepas itu, serahkan kepada Allah. Kalau sembuh, alhamdulillah, kalau tidak biarlah dia pergi dengan aman “.

” Terima kasih ustaz,” balas Halim.

Seminggu kemudian Halim datang ke rumah saya dan memaklumkan bahawa Normah telah meninggal dunia. Bagaimanapun, dia membawa juga kisah yang menginsafkan mengenai pemergian Normah.

“Ustaz,” Halim memulakan ceritanya, “Malam tu Cuma tinggal saya dan anak-anak saja duduk di tepi Normah. Ibu dan bapa dia ke kantin untuk makan. Bila saya bacakan Yasin , saya tengok air mata arwah mengalir setitik demi setitik. Saya tau dia benar-benar insaf dengan kesalahannya dulu, curang pada saya, derhaka pada suami, tinggalkan anak-anak.”

“Sampai di ayat salamun qaulam mirrabir rahim, saya ulang tiga kali. Setelah habis, saya usap dahi arwah. Saya lakukannya dengan ikhlas sebab tidak sampai hati tengok hati dia menderita.”

” Setelah menciumnya tiga kali tiba-tiba dia nazak. Nafasnya di tarik dalam-dalam tapi nampak susah sangat. Sekejap kemudian nafasnya laju, tapi lepas itu lambat betul. Saya cemas. Dah dekat ke?”

“Tiba-tiba Aina menangis Entah apa yang di gaduhkan dengan kakaknya saya pun tak tau . Kuat betul dia menangis sampai saya tak sanggup nak dengar. Berbelah bagi juga sama ada antara anak dan isteri yang tengah sakit, tapi bila fikirkan tangisan budak itu mengganggu pesakit lain, saya terus ambil Aina dan pujuk dia. Susah pula nak pujuk dia hari tu sampai terpaksa dukung dan bawa ke luar wad.”

“Namun bila kembali ke wad, saya dapati Normah dah tidak bernafas lagi.”

“Luka memang berdarah lagi, ustaz, tapi bila dia meninggal tanpa ada sesiapapun di sebelahnya, menitis juga air mata saya. Yalah, kalau orang lain pergi dengan baik, ada orang tolong bisikan syahadah, bacakan Yasin, dia pula pergi macam tu. Agaknya itulah balasan untuk isteri yang derhaka ‘.”

Cukup menginsafkan, kan? Ambil iktibar dan sampaikanlah pada yang la

HARGA DIRI WANITA


WAHAI PARA WANITA SEJATI DI LUAR SANA....

renungkan lah..
Jika anda seorang wanita sejati, anda patut berasa rugi sebab ketahuilah, lelaki amat berbangga sekali apabila dia dapat meletakkan tangannya keatas tubuh anda sedangkan dia tahu, dia tidak berhak berbuat begitu. Bezanya lelaki dengan wanita, lelaki tidak kehilangan apa2 biar berapa ramai wanita yg berada disekelilingnya, tapi anda pasti rugi setiap kali ada tangan2 yg tidak berhak hinggap di tubuh anda.

Hanya dengan sekali sentuh corak rama-rama sudah boleh musnah, kalau dua kali sentuh mungkin seluruh coraknya tiada, kalau tiga kali sentuh tidak mustahil sayap yg asalnya indah itu terkoyak. Jatuhlah sang rama-rama diatas tanah tanpa siapa mempedulikannya lagi. Lihatlah kehidupan dari sudut yg begini. Agar dengan itu anda dapat memelihara diri daripada menjadi habuan sang lelaki yg hanya ingin mencalitkan noda keatas diri anda.

Apa untungnya digilai dan diminati, kemudian berkorban sesuatu apabila ditagih atau diragut dengan kasar, kemudian anda ditinggalkan pergi. Di manakah nilai anda setelah jatuh ke tanah dan kedua2 belah sayap anda telah tiada.

Wahai wanita, kasihilah diri anda dengan menjadikan diri anda berharga. Nilai anda tentu terletak pada harga diri yg hanya sanggup dibayar oleh seorang lelaki dengan harga kejujuran. Apalah ertinya digilai kalau yg menggilai hanya lelaki yg tidak tahu diri.

Anda sama sekali tidak berharga biarpun tinggi nilainya di mata lelaki yg tahunya melihat anda sebagai ‘alat’.Tapi anda ibarat mutiara dipuncak bukit di mata seorang lelaki yg jujur. Memang sukar sedikit untuk mencari mereka. Biar terlewat, sebab bersikap pemilih daripada tersalah pilih. Lelaki terbaik tidak mudah ditemui di mana2. Dia satu dalam seribu. Sudah tentu untuk mencarinya payah. Itu lebih baik daripada bertemu insan yg salah, sudahnya hanya mencemarkan hidup anda.

Biar hidup sendiri dan selesa membina pahala daripada hidup berdua tetapi menjadi pencetus dosa ke neraka. Biar hidup seorang dan berenang menuju TUHAN dengan selesa dan bahagia, daripada hidup berdua dan merasakan diri masih menggoda untuk semua. Biar hidup sendiri dan masih kekal serinya daripada dikelilingi lelaki tetapi telah hilang maruah diri.

Biar lambat bertemu jodoh tetapi tinggi peribadi daripada cepat jodohnya tetapi tidak lama ditinggalkan pergi. Biar menjadi rama-rama dengan sayapnya yg terang dan indah daripada sang kelkatu yg menerjah api.

WAHAI WANITA, HARGA DIRI ANDA, ANDA YG MENENTUKAN.

Note: Wanita dijadikan dari tulang rusuk kiri, bukan dari tulang kepala untuk memerintah lelaki dan bukan juga tulang kaki untuk menghamba diri pada lelaki, tetapi tulang yang dekat dengan jantung lelaki…untuk merasai setiap degup jantung lelaki yang mencintainya dengan penuh kehormatan dan kasih sayang.”
(ENTRY NI AKU AMBIL DARI BLOG SESEORANG UNTUK PENGAJARAN DAN PESANAN KEPADA KITA SEMUA, AMIN)

TIP MENGHAFAL ...... (SESUAI UNTUK ANAK2 KITA YG TGH MEMBESAR)

Pendidikan




Ustaz, kenapa susah nak ingat bila menghafal ?

Saya dah hafal la ustaz, tapi lupa!.
Ucapan begini biasa dijawab oleh pelajar bila disoal makna sesuatu perkataan Bahasa Arab. Tips kali ini akan diterangkan teknik-teknik untuk mengingati sesuatu hafalan. Tips ini umum untuk semua subjek yang memerlukan pelajar mengingati sesuatu ilmu. Bukan terhad subjek Bahasa Arab sahaja.

Allah mengurniakan tahap kecerdasan akal fikiran yang berbeza-beza kepada manusia. Ada yang kuat ingatan, ada yang sederhana dan ada yang lemah. Pelajar yang bijak dan kuat ingatan memadai dengan hanya P&P dalam kelas telah menguasai sesuatu ilmu dengan baik. Itu adalah kurniaan Allah kepadanya dan amat jarang yang mendapat kelebihan seperti ini pada masa kini. Kebiasaannya pelajar memerlukan kepada ulangkaji yang berulang kali baru dapat menguasainya.

Kebanyakan pelajar biasanya berdepan dengan masalah sukar untuk mengingati ilmu yang dipelajari. Perkara yang perlu dilakukan oleh pelajar untuk mengatasi masalah ini ialah ;

PERTAMA : Menghindarkan diri daripada sebarang dosa. Dosa yang dilakukan mengakibatkan hati menjadi hitam. Inilah hijab yang menghalang untuk mendapat ilmu. Seorang pelajar hendaklah sentiasa menghindarkan diri daripada sebarang dosa agar ilmu mudah diperolehi. Terdapat pelajar yang boleh mengingati isi kandungan yang diajar oleh gurunya walau pun tidak mengulang kaji pada waktu lain. Kenapa ?. kerana hatinya suci bersih dan berkat.

KEDUA : Tingkatkan amalan kerohanian dan amal soleh untuk membersihkan hati dan untuk memperolehi keberkatan daripada Allah SWT. Sentiasa menjaga solat fardu, menunaikan solat-solat sunat, berzikir, membaca al-Quran setiap hari dengan perhatikan makna-maknanya. Amalan-amalan soleh ini akan mencapai keberkatan daripada Allah SWT dalam menuntut ilmu.

KETIGA : Menghafal dalam keadaan fizikal yang sejahtera dan segar, minda yang lapang dan rehat. Mengingati sesuatu merupakan proses yang berat ditanggung oleh akal. Ia memerlukan tenaga yang sempurna daripada tubuh badan yang cergas. Proses mengingati ilmu akan menjadi sukar bila fizikal dalam keadaan letih seperti mata yang mengantuk dan sebagainya. Sekiranya anda dalam keadaan begini dinasihatkan melakukan perkara yang lebih ringan seperti menyalin nota atau membuat latihan-latihan mudah. Kalau menghafal pun hanya akan membuang masa. Dapatkan rehat yang secukupnya untuk mengembalikan kecergasan. Rehat yang terbaik ialah tidur yang mencukupi dan waktu minda yang lapang ialah selepas bangkit dari tidur. Sebab itu kita dapati ramai pelajar yang cemerlang memanfaatkan masa pada awal pagi untuk mengulang kaji dan menghafal pelajaran.

KEEMPAT : Memberi tumpuan sepenuhnya semasa menghafal. Terdapat pelajar yang menghafal sambil mendengar muzik, menonton tv, menghantar sms dan lain-lain lagi. Kalau begini caranya menghafal sampai dua jam pun, dijamin gagal mengingatinya dengan sempurna. Kita hendaklah benar- benar fokus perkara yang ingin diingati tanpa memikirkan perkara lain. Allah jadikan akal manusia tidak dapat fokus terhadap dua perkara dalam satu masa. Ini adalah fitrah kejadian manusia. Walau pun tidak dinafikan terdapat pelajar yang dapat mengulang kaji pelajaran sambil mendengar muzik dan sebagainya. Ulangkaji dan menghafal adalah dua perkara yang berbeza.

KELIMA : lafazkan hafalan anda sehingga didengari oleh telinga anda sendiri. Bila mulut yang menyebut, telinga yang mendengar dan mata yang memandang akan memudahkan akal menerima hafalan tersebut berbanding menghafal tanpa bersuara. Kenapa anda dapat mengingati lagu Inggeris dan Hidustan?. Jawapannya ialah kerana biasa mendengar berulang kali. Inilah kehebatan nikmat mendengar yang merupakan salah satu sumber ilmu.

KEENAM : Ulangi hafalan anda sehingga benar-benar mantap. Tiada had berapa kali yang perlu diulang. Selagi hafalan masih samar dan kabur, ulangi berulang kali. Jangan rasa jemu dan mudah berputus asa. Lebih memudahkan untuk mengingati bila difahami kandungan yang dihafal. Contohnya kita mampu mengingati ayat al-Quran yang dihafal tapi lebih mudah kita mengingatinya dengan difahami makna ayat-ayat tersebut.

KETUJUH : Tulis perkara yang anda hafal tanpa melihat teks. Perkara ini penting untuk memastikan ingatan anda benar-benar mantap atau sebaliknya. Ia juga baik untuk mengelakkan berlaku kesilapan bila menjawab soalan yang sebenar. Semak hafalan yang ditulis tadi dengan teks sebenar. sekiranya terdapat kesilapan, ulangi menghafal sekali lagi sehingga benar-benar diingati .

KELAPAN : Istiqamah dalam menghafal. Untuk mengingati ilmu adalah mustahil hanya dengan sekali hafalan. Hafalan secara berkala dan sistematik perlu dipraktikkan setiap masa. Hafalan boleh dikategorikan kepada dua jenis iaitu hafalan baru dan hafalan lama. Ilmu yang telah diingati jangan dibiarkan begitu sahaja. Ia perlu di‘refresh’ secara berkala bergantung kepada sejauh mana kemantapan sesuatu hafalan. Jangan sia-siakan masa yang telah dihabiskan untuk mengingatinya, kemudian dibiarkan lupa begitu sahaja. Kesimpulannya, hendaklah disediakan jadual pembelajaran untuk membahagikan masa antara hafalan baru dan ‘refresh’ hafalan lama.

KESEMBILAN : Semak hafalan anda dengan rakan yang lain. Amalan ini amat praktikal untuk memantapkan sesuatu hafalan berbanding menghafal bersendirian. Bagi mata pelajaran Bahasa Arab, memperdengarkan dan mendengar soalan dari pihak lain amat mustahak untuk melatih pelajar menguasai kemahiran mendengar dan kemahiran bertutur. Dengan ini pelajar dapat membiasakan diri bertutur dengan Bahasa Arab dengan lancar dan fasih. Sekurang-kurangnya pelajar tidaklah kekok dan pelik bila menghadapi ujian syafawi ( lisan) kelak.

KESEPULUH : Tampal nota atau bahan yang penting di tempat yang biasa dan kerap dilihat. Ini bertujuan memantapkan hafalan yang penting seperti formula sains atau matematik. Bila diyakini mantap, gantikan dengan nota yang lain. Buangkan gambar-gambar artis kesayangan atau poster yang tidak berfaedah. Hiasi bilik ‘study’ anda dengan perkataan, formula dan ilmu yang bermanfaat.

KESEBELAS : Tips yang terakhir ialah doa dan tawakkal. Pastikan setiap usaha yang anda lakukan seiring dengan pergantungan dan penyerahan diri kepada Allah Yang Maha Pengurnia. Dialah yang menguatkan ingatan, Dialah yang Melupakan. Semuanya dalam KekuasaanNya. Oleh itu, setiap kali sama ada sebelum atau selepas menghafal panjatkan doa kepadaNya tanpa rasa jemu. Yakinlah bahawa doa anda itu akan diterima dan sentisa berbaik sangka dengan Allah. Sekurang-kurangnya anda akan mendapat pahala kerana doa itu adalah satu ibadat. Tidak akan rugi dan menyesal seseorang yang banyak berdoa di akhirat kelak.

Mudah-mudahan sebelas tips yang dinyatakan ini dapat dijadikan panduan dan semoga membantu anda mengingati ilmu yang dipelajari walau pun teknik dan pendekatan belajar berbeza-beza di kalangan pelajar.

WALLAHU TA’ALA A’LAM

Pengajaran dan Keinsafan.....

PERDEBATAN ANTARA PENDETA KRISTIAN DENGAN PENGEMBALA KAMBING MENGGUNAKAN BAHASA ISYARAT

Agama

Kejadian berlaku di sebuah negara yang tidak dapat dipastikan namanya. Masyarakat dalam negara itu hidup dalam keadaan yang aman dan damai. Rata-rata penduduknya adalah yang menganut agama Islam.


Suatu hari datang seorang cendekiawan kristian, yang ingin menguji Keagungan dan kebenaran Tuhan yang disembah.

Cendekiawan itu berjumpa dengan raja negara tersebut dan meminta kebenaran untuk berdebat dengan| penduduk-penduduk di negara itu.

Pertaruhan yang telah ditetapkan oleh cendekiawan itu adalah, jika dia dikalahkan, dia beserta seluruh ahli keluarganya akan memeluk Islam.
Sebaliknya jika dia menang, raja hendaklah memberi dia kekayaan dan kebenaran menyebarkan agamanya di situ.
Dan syarat terpenting perbahasan ialah menggunakan bahasa isyarat. Kemudian raja pun bertitah mengumumkan pertandingan tersebut kepada rakyat dan barangsiapa yang kalah, dia akan dikenakan hukuman yang berat.
Setelah hampir waktunya, muncullah seorang pengembala kambing Islam yang ingin membela agamanya.
Dengan berat hati, raja membenarkan kerana tiada siapa lagi yang berani menyahut cabaran itu.
Pada hari pertandingan, rakyat berkumpul di padang yang luas dan gembala kambing didudukkan bertentangan dengan cendekiawan kristian.

Bermulalah soalan, cendekiawan menunjukkan satu jari kepada hadirin.
Gembala kambing pula menunjukkan dua jarinya pada hadirin.
Dan jawapannya betul.

Cendekiawan pula menunjukkan dua jari pula dan gembala kambing menunjukkan lima jari, jawapannya juga betul.

Kemudian, cendekiawan menunjukkan lima jari, gembala kambing menunjukkan enam jari. Betul juga!

Raja mula berfikir, hebat juga gembala kambing ini.

Cendekiawan yang tidak berpuas hati, membuat bulatan pada hadirin dengan tangannya, kemudian gembala kambing menunjukkan penumbuk tangannya. Betul lagi...
Lalu cendekiawan tersenyum puas hati.

Cendekiawan mengeluarkan pedang dan halakan ke langit. Gembala kambing pula mengeluarkan pisau kontotnya, lalu dijunamkan ke bumi.
Betul! Lalu cendekiawan menepuk tangan.

Cendekiawan kemudiannya menunjukkan seekor ayam ditangan dan gembala kambing menunjukkan telur ayam ditangan.
Betul............
Maka tamatlah sesi perdebatan.

Raja amat berpuas hati dengan kepandaian gembala kambing.
Cendekiawan itu mengadap raja, untuk menunaikan janjinya.
Raja bertanyakan soalan dan jawapan perdebatan antara cendekiawan dan gembala kambing. Cendekiawan pun mula bercerita...

"Sungguh hamba akui kebesaran Tuhan, sehingga rakyat tuanku dapat menjawab dengan baik sekali. Sebenarnya soalan hamba, tunjuk satu jari bermakna adakah kalimah syahadah cuma yang pertama sahaja? (Asyhaduallah ilaha illallah...)
Jawapan yang diberikan gembala kambing, dua jari.
Jawapannya betul kerana sambungannya, (wa asyhaduan namuhammadarrasullullah)"

"Hamba tunjukkan dua jari, bermakna adakah rukun islam ada dua?
Gembala kambing memberi jawapan, lima.
Betullah... Bila hamba tunjukkan lima jari,maksudnya adakah islam setakat itu sahaja? Jawapan yang diberikan enam jari, sebab rukun iman ada enam"

"Bulatan pula bermakna siapa yang jadikan bumi? Gembala kambing menjawab penumbuk,
Betullah sebab Allah yang Maha Berkuasa.
Bila hamba mengeluarkan pedang dan menunjuk ke langit, gembala kambing mengeluarkan pisau kontotnya dan menjunamkan ke bumi.
Betullah... kerana Allah yang jadikan langit dan bumi."

"Ayam tu sebenarnya soalan bonus... apakah asal usul kejadian ayam itu Jawapannya telur... Betullah... Sesungguhnya hamba amat berbesar hati dan akan mendalami islam sepenuhnya, serta menyebarkannya"

Raja tersenyum gembira mendengar soalan dan jawapan tersebut. Kemudiannya gembala kambing dipanggil untuk mengadap Raja, maka diberikan ganjaran yang telah dijanjikan. Dan bertanyalah Raja akan rahsia gembala kambing tersebut, adakah soalan itu dah bocor? Gembala kambing pun bercerita...

"Hamba sungguh tak puas hati betul dengan orang Kristian yang sombong itu. Dia tunjuk satu jari, maknanya dia nak kambing hamba satu. Jadi hamba menjawab, dua pun hamba boleh bagi. Dia tunjuk dua maknanya dia nak lagi dua pulak! Nak empat la maksudnya. Dan hamba jawab lima pun boleh. Kemudian dia tunjuk lima, maknanya takkan lima jee...? Oklah hamba boleh bagi enam pada dia."

"Lepas tu dia tunjuk bulatan, maknanya dia nak semua kambing hamba. Hamba pun tunjuklah penumbuk. Pas tu dia keluarkan pedang, wah wah... dia ingat orang kaya je ada pedang. Hamba pun tunjuk pisau kontot hamba. Sekurang-kurangnya hamba ada juga. Kemudian dia tunjuk ayam pulak! Amboi... mentang-mentanglah dia kaya, selalu makan ayam... Hamba pun mampu... walaupun hanya telur ayam. Tapi patik tetap bersyukur, kerana dia dah sedar dan nak peluk islam, sekurang-kurangnya dia takkan sombong dan bongkak lagi...
"Tergelak besar Raja mendengar penjelasan gembala kambing tersebut. Sungguh besar keagungan Tuhan... walau dengan cara apa sekalipun islam dicabar dan dihina, Islam akan tetap terbela.

Wallaualam...

petikan dari Tranung Kite Online

Wednesday, November 18, 2009

GIANT II.....continue...


(gambar hiasan semata mata)



SALAM SEMUA...... ENTRY AKU NI BUKANLAH BERMAKSUD MENGHENTAM PASARAYA BESAR TU. TIDAK SAMA SEKALI..... ENTRY AKU NI HANYA MENEGUR CARA THEY ALL MANIPULASI HARGA BARANGAN.

SABTU LEPAS....14 NOV 2009 AKU N FAMILY KE GIANT. MAKLUM JE LA BARANG DAPUR DAH KERING SO RASIONAL G GIANT NAK BELI BARANG DAPUR JE LA. HEHEHE. DAH DI PESAN KAT ANAK2JANGAN GATAL NAK MINTAK ITU INI KAT MUMMY...MAKLUMLAH TENGAH BULAN KENA BERJIMAT.

BELUM SAMPAI GIANT BOLEH LA DORANG BERJANJI KAN.......... SAMPAI SANA ...HUHUHUU....BUDGET MESTI LARI PUNYER LAH. HEHEHEH

EH EH EH TERKELUAR TAJUK LAK...OK CONTINUE..... MASA KAT GIANT TU AKU N HUBBY NI JENIS SUKA SURVEY HARGA BARANG DULU. HEHEH. PASTU SUKA BELEK SANA BELEK SINI, PASTU BERANGAN KAALU DAH BELI BARANG NI NAK LETAK KAT MANA LAK. HEHEH... SAMPAI KAT MARKET GIANT TU AKU PUN CARI AYAM N IKAN UTK DIBELI. PASTU KAMI KE BAHAGIAN RAK MAKANAN DALAM TIN. KAT SITU ADA IKLAN (BANNER BESAR DITULIS GIANT) .. PROMOSI CUTTLEFISH RM5.99 COMPARE NGAN HARGA ASAL RM6.99.

PADA FIRASAT AKU MEMANG MURAH SIKIT LA SEBAB AKU MEMANG PERNAH BELI CUTTLEFISH DALAM TIN KAT TEMPAT LAIN. SO AKU DECIDE AMBIK SETIN CUTTLEFISH, 2 TIN SARDIN. OH YE BEFORE KAMI KE KAUNTER BAYARAN , AKU NI PULAK JENIS DAH SIAP CALCULATE SEMUA HARGA BARANGAN YG AKU DAH BELI. ALMAKLUMLAH KAN NAK BUDGET. AKU GENAPKAN NILAI. SO AKU DAH ESTIMATE SEMUA KOS.

KAT KAUNTER BAYARAN, AKU TERLEKA TAK PANDANG KAT SKRIN SCANNER DORANG. SEBAB TERLAMPAU CONTROL ANAK2 YG DAH BUAT PERANGAI NAK ITU INI. SELESAI SCAN DAN JELAS KAN BAYARAN, AKU YG MEMANG SENTIASA PENYIBUK NI CHECK BALIK RESIT BAYARAN SATU PERSATU. HUHU KALAU DAPAT SERATUS CUSTOMER MACAM AKU MEMANG BAKAL BANKRUP LE KOT SEMUA PASARAYA KAT MSIA NI. HEHE. CHECK CHECK AKU RASA CAM ADA YG TAK KENA JEEE NGAN HARGA BARANGAN YG AKU DAH BAYAR NI. OOOOO RUPA RUPANYER CUTTLEFISH YG AKU BELI N ADA IKLAN KATA RM5.99 TU DAH BERTUKAR HARGA EHHEHE JADI RM6.99. (HARGA ASAL TU)!!!!

AKU TAK PANIK TAPI AKU NGAN MUKA TAK PUAS HATI AKU SURUH HUBBY AKU TUNGGU SINI (TEPI KAUNTER YG KAMI WAT BAYARAN TADI)...ORG NAK G CHECK HARGA CUTTLEFISH NI SAT...
AKU TERUS JALAN G KAT RAK CUTTLEFISH YG ADA BANNER PROMOSI HARGA TU. MEMANG SAH....HARGA CUTTLEFISH TU RM5.99 BUKAN RM6.99. SO MATA AKU TAK SALAH LA KAN....AKU PUN G LA BALIK KAT KAUNTER... BUKAN NAK SALAHKAN STAFF KAUNTER YE..DIULANG SEKALI LAGI BUKAN SALAH DORANG KAT KAUNTER.... INI SALAH SUPERVISOR GIANT!!!!!

AKU CAKAP KAT BUDAK TU "DIK, NI SALAH SCAN NI..HARGA SEBENARNYE RM5.99 BUKAN RM6.99 NI" SAMBIL AKU TUNJUK RESIT N TIN CUTTLEFISH TU. DIA PUN AMBIK BALIK RESIT AKU BELEK BELEK JE. BLUR KE BUDAK NI?????? APA YG DIBELEKNYER RESIT AKU TU? KAT SITU DAH TENTU HARGA YG DIA SCAN, BUKAN ADA HARGA SEPATUTNYER PUN? PELIK BETUL LA BUDAK TU.

PASTU DATANG PULAK SUPERVISOR GIANT (POMPUAN) TANYA KAT AKU ... 'NAPER KAK'.. AKU PUN ULANG BALIK APA YG AKU CAKAP KAT BUDAK TADI... DIA PUN AMBIK BALIK RESIT AKU N TENGOK HARGA TERTERA DAN DIA PUN TERUS G CHECK KAT RAK . ADA LE LAM 5 MINIT DIA PATAH BALIK TANYA AKU.... AKAK TENGOK MANA HARGA BARANG NI ... TENGOK HARGA SINI SAMA JE RM6.99!
(NADA DIA MACAM AGAK KASAR, INGAT AKU NI SAJA2 NAK TIPU HARGA KE BONGOK)... AKU TAK PUAS HATI TERUS AJAK DIA IKUT AKU G TENGOK RAK PROMOSI TU. ENTAH DARI MANA YG DIA AMBIK TANDA HARGA RM6.99 TU PUN AKU TAK PASTI.

SAMPAI JE KAT RAK CUTTLEFISH TU AKU PUN TUNJUK (POINT) KAT BANNER PROMOSI TU. "TU APA DIA".... DIA PUN CAM TERPERANJAT GAK LE. PASTU LEH LAK DIA CAKAP OOO NI SALAH ORG YG JAGA KAT RAK NI LE... (UTK PENGETAHUAN SEMUA ...STAFF GIANT JARANG NAK MENGAKU SALAH SENDIRI).. PASTU TERUS DIA G KAT KAUNTER LAIN...JUMPA NGAN SORANG STAFF GIANT LAKI. PAKAI DIFFERENT BAJU MAYBE JAWATAN DIA BESAR SIKIT KOT DARI POMPUAN TADI.
PASTU CAKAP2 NGAN LAKI TU KATA HARGA ITU INI ..... PASTU STAFF LAKI TU TERUS G KAT CASHIER KELUARKAN DUIT SERINGGIT N TERUS KOYAKKAN BAHAGIAN BAWAH RESIT AKU TU N TULIS HARGA RM5.99.
AMBOI CAM SENANG JE KEJE KORANG!!!! PASTU AKU TERUS TANYA BERTUBI2 KAT DIA.
AKU TANYA NAPER HARGA LEH JADI DIFFERENT MACAM NI... NAPER TAK ALERT ???
DIA JAWAB... NI BUKAN SALAH SAYA.... MAYBE HARGA YG AKAK TGK TU HARGA PROMOSI SEMALAM ..DORANG TAK TANGGALKAN LAGI...
AKU JAWAB..."JGN NAK TIPU SAYA, PROMOSI DAY SELALUNYER HARI SABTU AHAD, KALAU MACAM NI GIANT TIPU CUSTOMER LA KAN..BERAPA BANYAK MANGSA DAH KENA MACAM NI. KALAU TAK CHECK RESIT MEMANG GIANT YG UNTUNG LA.
STAFF LAKI TU BUAT MUKA BODO JE.
AKU SOUND LAGI... "U BETTER CHECK AGAIN ALL THE TAG PRICES ... N MAKE SURE THAT EVERYTHING IS CLEAR."
MARAH TUUUU..... AKU ADA MENTION SEBELUM NI MAZIDUL PUN PERNAH KENA MACAM NI KAT STORE GIANT KOTA DAMANSARA SINI JUGAK LA.
THEN AKU CAKAP.."THIS IS NOT MY FIRST TIME, DULU PERNAH JADI MACAM NI GAK, TAPI THAT TIME SAYA INGAT MATA SAYA YG SALAH . SO SAYA CANCELL BARANG TU . NOW SAYA DAH BAYAR BARU TERPERASAN YG HARGA DIFFERENT!!!"
"N THEN U NEVER SAY SORRY PUN KAT CUSTOMER.. SAYA BUKANNYER LAPAR SANGAT NAK MAKAN MAAF AWAK TUU...TAPI AT LEAST HATI CUSTOMER AWAK KENA JAGA SEBAB DAH TERTIPU NGAN MUSLIHAT GIANT NI.

PASTU AKU TERUS BLAHH...N DALAM HATI AKU NI MEMANG MARAH WALAUPUN ORG LAIN MUNGKIN AKAN CAKAP ALAAA SMALL MATTER MACAM NI PUN NAK KECOH..
EH HELLOOOOO AKU BUKAN KECOH YE...AKU PERTAHANKAN HAK AKU AS CUSTOMER, JGN MUDAH SANGAT NAK MANIPULASI HARGA BARANG N TIPU CUSTOMER.

NASIHAT AKU KALAU KORANG G SHOPPING MANA2 ALERT NGAN TAG HARGA BARANG DORANG. ADA KALANYER BARCODE N TAG HARGA YG TERTERA KAT RAK TU TERTERA HARGA LAIN UTK BARANG LAIN TAPI DILETAKKAN KAT RAK LAIN. CONTOHNYER BARCODE UTK SARDIN LA KATAKAN....TAG HARGA SARDIN TU DILETAKKAN KAT UJUNG SEKALI SEBELAH KANAN TAPI ATAS TAG PRICE TU BARANG LAIN CONTOHNYER SARDIN JENAMA AYAM LE KATAKAN. SEDANGKAN SARDIN PROMOSI TU CAP PASARAYA TU SENDIRI. SO KEKADANG DORANG AKAN KELIRUKAN PEMBELI MACAM TU. SEBAB KALAU KORANG PERASAN LA KAN BARCODE HARGA TU TAK TULIS PUN BARANG APA... CAM KATAKAN KALAU CAP AYAM DITULIS SARDIN CAP AYAM HARGA SEKIAN SEKIAN. TAKDENYER....KORANG KENA CHECK BARCODE BERSIRI TU ADA NOMBORNYER. ADA CERTAIN BARANG MEMANG ADA TULIS NAMA ITEM SEKALI. TAPI BUKAN SEMUA..

APA APA PUN BERHATI HATI KETIKA MEMBELI.... JANGAN TERKENA TERPEDAYA. MANA2 HYPERMARKET PUN SAMA JE CARA DORANG NAK TACKLE CUSTOMER CAM KITA.

Sunday, November 15, 2009

GIANT KOTA DAMANSARA PENIPUUUUU...

KALAU DILIHAT DARI SEGI BAHASA MACAM AGAK BIADAB JUGA AKU NAK ULAS ISU HYPERMARKET GIANT DI KOTA DAMANSARA NI. TAPI SEBAGAI SALAH SEORANG CUSTOMER YG SENTIASA PEKA TERHADAP HARGA2 DI PASARAN DAH TENTU KITA AKAN TERASA DITIPU DIPERGUNAKAN OLEH MEREKA SEKIRANYA PERKARA INI TIDAK DI BINCANGKAN.

BERHATI-HATI KETIKA MEMBELI DI GIANT ESPECIALLY DI KOTA DAMANSARA. ALERT DENGAN HARGA BARANGAN YG DIPAMERKAN DI RAK MAHUPUN YG TERGANTUNG. CHECK RESIT SELEPAS DAH BUAT BAYARAN, SEBAB AKAN ADA CARELESS DARI GIANT DI MANA HARGA YG SEPATUTNYER MURAH JADI MAHAL. KITA TERLEBIH BAYAR PADA GIANT!!!!!! LEPAS TU HARAM DORANG NAK MINTAK MAAF KAT KITA BALIK!!!!

ENTRY BERIKUT NANTI AKU CERITAKAN APA YG AKU HOT SANGAT KAT GIANT NI.

Thursday, October 22, 2009

Entry berterabur......

Salam semua...

dimaklumkan kepada semua sahabatku ..hehehhe...entry aku lepas ni maybe akan agak berterabur sikit sebab kisah2 yg lepas aku baru nak masukkan kat lam blog ni.

Maybe aku nak kongsi zaman aku kecik2 dulu....
termasuk le gambar2 aku time sekolah dulu...mesti mencuit hati...
kot kot la kan kawan2 zaman sezaman aku dulu leh contact aku balik. hehehe murni sungguh point aku kan kan kan.....

Kerana Click.......




Salam...
Sorry post entry ni panjang sangat tapi bermakna...renung-renungkanlaaa k.

KERANA SATU KLIK MALAPETAKA BERTERUSAN DITERIMA HINGGA HARI KIAMATOleh: Ismail Abu Bakar

Di zaman ICT dan Globalisasi ini kemudahan komputer dan email hampir ada pada setiap orang yang bekerja di sektor swasta juga kerajaan termasuk kepada pelajar-pelajar di kolej dan universiti. Kemudahan internet yang disediakan dengan kadar yang semakin munasabah menyebabkan kemudahan email ini menjadi semakin popular.Pernahkah kita terfikir dengan satu “KLIK” sahaja akan menyebabkan mencurah-curah dosa yang di terima secara berterusan hingga hari kiamat.

Mari kita ambil iktibar dari kisah berikut.

Zack baharu tamat belajar di sebuah universiti kemudian di terima bekerja di sebuah syarikat ICT. Setiap pekerja dibekalkan dengan komputer, alamat email dan internet akses bagi memudahkan urusan kerja seharian.
Zack mempunyai ramai kawan dan mereka berhubung melalui email setiap hari. Masa lapang Zack diisi dengan melayari laman web lucah. Kegemarannya ialah memuat turun (download) gambar-gambar lucah itu kemudian berkongsi dengan kawan-kawannya melalui email. Dia mempunyai “email group” dan ada 50 alamat email kawan-kawannya di dalam “emailgroup” tersebut.

Sekali menghantar email, dia akan menghantar kepada “emailgroup” tersebut.Selain daripada itu dia juga suka menghantar semula email yang diterima daripada rakan yang lain ke “emailgroup”. Di antara kandungan email itu adalah kisah-kisah yang mengaibkan seseorang seperti video klip bercium di dalam lif, kisah seluar dalam yang dijumpai di dalam periuk di restoran mamak dan seumpamanya lagi yang kebanyakannya adalah perkara-perkara yang nafsu kita seronok membacanya dan melihatnya tetapi hukumnya adalah jelas haram di sisi syariat Islam.

Pada suatu hari ketika pulang dari tempat kerja Zack terlibat dengan kemalangan jalan raya dan kembali kerahmatullah di tempat kejadian.

Di dalam Islam telah sepakat ulama’ bahawa hukum melihat gambar-gambar lucah, menyebarkan fitnah, membuka aib dan seumpamanya adalah haram serta berdosa kepada mereka yang melakukannya dan menyebarkannya.Untuk memudahkan kefahaman, katakan Zack telah mendapat satu dosa kerana menghantar gambar-gambar lucah kepada kawan-kawannya. Gambar tersebut diterima oleh 50 orang kawan-kawannya melalui email.

Kesemua kawan-kawannya seronok dengan gambar tersebut dan meredai perbuatan Zack maka setiap kawannya mendapat satu dosa manakala dosa setiap kawannya itu juga diberikan kepada Zack jadilah sekarang dosa Zack 1+50 = 51.Setiap kawan-kawan Zack itu pula menghantar gambar tersebut kepada 10 orang lagi,maka sekarang dosa Zack akan bertambah lagi menjadi 1+50+500=551 dosa. Kemudian setiap sepuluh orang itu menghantar lagi kepada 10 orang yang lain, bertambahlah dosa Zack menjadi 1+50+500=5551. Begitulah seterusnya.

Zack telah meninggal dunia, email nya masih lagi tersebar, maka akan berterusanlah dia mendapat dosa selagi email itu berlegar di ruang cyber hingga hari kiamat. Begitulah iktibar yang boleh diambil daripada apa yang berlaku kepada Qabil, setiap jiwa yang mati dibunuh kerana hasad dengki manusia, maka dosa membunuh itu akan juga sampai kepada Qabil hingga hari kiamat. Bayangkanlah berapa ramaikah jiwa yang telah
kena bunuh dengan zalim sejak dari zaman nabi Adam hingga sekarang? Dan berapakah dosa yang terpaksa ditanggung oleh Qabil di akhirat kelak?
Berbalik kepada kisah Zack, katakan sebelum meninggal dunia, Zack telah sempat bertaubat, insya’Allah dosa manusia terus dengan Allah, seperti meninggalkan puasa, zakat dan solat fardu akan Allah ampunkan tetapi dosa kita sesama manusia hanya Allah akan ampunkan bila insan tersebut mengampunkan kita. Zack telah menyebarkan perkara
yang menyebabkan orang lain berdosa, bagaimanakah dia nak mintak ampun dengan semua yang menerima email tersebut? Selagi mereka semua tidak mengampunkan Zack maka selagi itulah dia akan terima dosa hingga kiamat kelak.

Inilah malapetaka yang sangat besar pada zaman ICT ini. Dengan sekali klik sahaja saham dosa akan mencurah-curah sampai kepada kita. Sebab itu setiap kali apabila kita menerima email, hendaklah berhati-hati, jika kandungan email itu adalah gambar lucah atau yang mengaibkan seseorang muslim lain atau sesuatu fitnah hendaklah segera dibuang dan jangan ada sedetik pun didalam hati untuk seronok dengan benda yang haram bagi mengelakkan kita dan pengirim dari berdosa.

Yang sebaiknya jika yang diterima itu haram, nasihatkanlah pengirim supaya bertaubat dan berhati-hati di masa-masa akan datang.

Sebaliknya jika kita menyebarkan perkara-perkara yang baik dan diredai oleh Allah SWT yang pastinya ganjaran pahala yang di terima pasti mencurah-curah selagi ia masih terus di sebarkan.

Wallahhu’alam

Rumah Nenek Jadi lokasi drama tempatan

Malam tadi mak mertua aku call inform kami yg umah atuk hubby aku dijadikan lokasi penggambaran sebuah telefilem "basikal cucu atuk"....
Lokasi telefilem tu kat Tg Karang.

pelakon yg berlakon lam telefilem tu katanyer...Abu Bakar Juah, Shiela Mambo dll...
( dll tu aku x pasti siapa lagi sebab mak tak sebut sapa2 dah...)

pasti anak aku yg kecik tu Reza siap main sama2 lagi ngan pelakon kanak2 tu apa ke nama ntah...aku suruh mak ambik gambar..tapi mak kata tak reti nak snap picture.
huuhhuhu takde rezeki aku nak tgk pelakon tu..takper ada rezeki nanti aku ambik picture dorang k.

Wednesday, October 21, 2009

Tragis...

Berita yang ku dengar n baca kelmarin bagai merentap naluri seorang ibu.

Terkejut tatkala membaca kisah tragis seorang budak kecil yg baru berumur lingkungan 3 tahun didera, dirogol, diliwat.

Kejamnyaaa..takde otak betul si jantan tu. Oh ...lupa orang gagak hitam tu kan bangsa asing yg konon menetap menyewa di sebelah bilik si ibu mangsa. Tapi bukankah.....hemmmm pelik kan statement seorang ibu mengatakan anak didera pembantu rumah sedangkan dihenyak pakwe sendiri. Cam takde jantan lain di dunia ni.

Sebut pasal bangsa asing ni...aku sendiri dah muak n jelak ngan bangsa gagak hitam ni. mau tidak....sekarang ni makin ramai dah kat area damansara damai. Dorang ada port baik punyer... malam2 lepak kat CC. Balik dari CC mabuk minum arak pastu buat bising. Kebetulan rumah aku memang lot tepi n berhadapan jalan raya...so memang jelas kedengaran suara dorang kalau buat bising.

Bukanlah aku ni nak tunjuk kononnya bangsa kita ni baik tapi memang baik pun kan..hehehe...cuma as foreigner patutnya kena tau jaga adab bila berada di negara orang. Patut la kat New York tu bangsa gagak hitam ni main sembrono je perangai dorang. Kurang ajar.

Pihak berkuasa ni pejam mata je ke..... Nanti aku nak rakam gambar dorang senyap2..hehehe
Yang peliknyer apa la keje dorang ni...nak kata student tak pun sebab dorang siap pakai kete honda civic baru plat CCH.... Plat pahang dah sampai CCH ke???? ntah la ..kureng periksa lak aku...
Tiap pagi ke malam dok lepak je kat depan CC, takpun depan apartment aku, takpun ikut koloni dorang.
Sebab kalau student dah tentu pagi2 aku g keje kat kolej pasti akan bertembung dorang nak kuar kan. Ini takde... nak kata keje pun tak jugak sebab time aku cuti ke mc ke pasti aku terserempak ngan group dorang melepak sambil hu ha hu ha kat depan CC. Pelik...Pelik...

papadomm...

ish..tetiba tringin lak nak tgk wayang citer papadom.
cam best je citer sedih tu ...

tapi leh ke aku tgk movie tu...maunyer hubby aku tak bagii ..canner....huhuu
ooo luper ...aku ada tiket wayang free 2. Student aku bagi kat aku aritu. tayangan bebas. Nak tengok citer apa pun boleh. So i decide nak tgk papadom laaa....
bawak anak2 skali.

apa apa pun all the best to afdlin shauki..

jeng ...jengg..jeng....

horayyyy...sayonara.....akhirnye berjaya jugak aku belajar nak meng upload gambar kat lam blog aku ni.. thanx to shida.... iou...hehehe thanx a lot. sebab ajar akak cara2 nak letak gambar.

ni gambar anak2 aku time raya kat grik - umah arwah tok aku. la ni mak ngah aku yg dok. Ada story di sebalik gambar tu hehehe...nanti aku citer k.


tu kat belakang umah...mak ngah aku buat garden orkid kat citu.


kat kolam buatan ...tu pak ngah aku yang bina tau...dia yg buat kolam binaan tu



3 anak dara aku yang bersantai je posing tuuu...hehhe


ni la 4 orang buah hati pengarang jantung aku ...




Monday, October 12, 2009

PESANAN BUAT SEMUA WANITA ......


ASSALAMUALAIKUM....

AKU SEBENARNYA BUKANLAH ALIM ULAMAK YG TAKSUB UTK BERBICARA HAL AGAMA TAPI SEBAGAI UMAT ISLAM, AKU MALAH KAMU SEMUA BERHAK MENEGUR UMAT ISLAM YG LAIN ANDAINYER TERLIHAT BENDA2 YG SALAH DI SISI AGAMA. TANGGUNGJAWAB KITA SEBENARNYER.

AKU CUMA NAK TEGUR PARA WANITA DI LUAR SANA..... PEMAKAIAN TUDUNG BUKANLAH SATU FESYEN YG KITA BOLEH BANGGA BANGGAKAN. ATAU UTK DIBUAT ALAS DI KEPALA TAPI DI BAWAH TERBUKA!!!!

TUDUNG ITU ADALAH WAJIB BAGI WANITA ISLAM. AURAT KITA WAJIB KITA PELIHARA. ITU ADALAH HUKUM ISLAM. WANITA MULIA DI SISI ALLAH TAKKANLAH KITA NAK MEMALUKAN DIRI KITA KEPADA ALLAH SWT.

AKU BEBEL MACAM NI SEBAB RASA TERPANGGIL UTK MENEGUR SEORANG WANITA YANG JUGA SEORANG ISTERI, JUGA SEORANG IBU KEPADA BEBERAPA ORG ANAK, MALAH WANITA TERSEBUT ADALAH IBU KEPADA RAKAN ANAK AKU. TEGURAN AKU BERSIFAT LAPIK, TIDAK BERSIKAP KURANG AJAR, TAPI SIFAT DAN SIKAP ORANG MELAYU KITA NI YG MAJORITI ISLAM NI TIDAK MEMAHAMI TEGUR SECARA MEMBINA DAN TEGUR SECARA SINIKAL.

SI IBU INI PADA DASARNYA AKU LIHAT SEORANG YG SEMPURNA, BERKETRAMPILAN, BERGAYA, MODEN, MALAH BERTUDUNG!!!! TAPI SAYANG SEKALI..... ELOK LA KALAU TIDAK BERTUDUNG SEKIRANYA TIDAK MENGHORMATI WAJIB BERTUDUNG ITU DARI DITELANJANGKAN BADAN KITA TAPI KEPALA TUTUP. PELIK KAN???
TAPI SLACKNYER PADA PANDANGAN AKU IALAH ETIKA BERPAKAIAN DENGAN ERTI KATA LAIN BERTUDUNG. IBARAT KALAU LONDEHKAN TUDUNG LEBIH SEMPURNA CARA PEMAKAIANNYE ITU. CUMA AKU TERASA SEGAN BILA SUAMI AKU MENYARAN AAGAR AKU MENEGUR CARA SOPAN KEPADA WANITA IBU ITU. DIA MENGENAKAN BLAUS YG CUKUP JARANG BERWARNA PUTIH. BLOUSE ITU SELALUNYER DIKENAKAN SEKALI DENGAN CAMISOLE IAITU BAJU DALAM TALI HALUS TU. JUGA BERWARNA PUTIH. KENAPA AKU BOLEH TAHU COLOR BAJU TALI HALUS TU ...SEBAB BLOUSE JARANG DIA TU BERWARNA PUTIHHH. MEMANG JARANG....FESYEN SEKARANG NI LE.

BLOUSE JARANG , DALAM ADA BAJU CAMISOLE TALI HALUS TU (KALAU TAK SILAP NAMA DIA TU LA...AKU BUKANNYER ARIF BAB BAJU2 PELIK CAMTU), PASTU YG PALING THRILLL BRA COLOR HITAM. TRANG TANG TANG LAGI NAMPAK BENTUK , COLOR NGAN CORAK.

SO SIAPA YG MALU SEBENARNYA... DAH TENTU LA AKU SEBAGAI WANITA ISLAM TERASA TEBAL MUKA AKU NI. MALU AKU MAKIN BERTAMBAH APABILA WANITA IBU ITU MENGENAKAN TUDUNG SEGITIGA TU DIPIN DIDEPAN LALU BUCU ITU DIIKAT KE BELAKANG.

PENDAPAT AKU ELOKLAH KALAU WANITA IBU ITU TIDAK MENGENAKAN TUDUNG SEKIRANYER DIA TERINGIN SEKALI BERPAKAIAN BEGITU. BUAT APA DIMALUKAN ISLAM KALAU DIRI SENDIRI TAK SEDAR BERPAKAIAN YG MEMANG HEMMMM.....AKU TAKNAK HUKUM SEBAB ITU JANJI TUHAN KEPADA UMATNYER YG MENDERHAKA,

AKU MALU, SUAMI KU BERTAMBAH MALU...APATAH LAGI DI HADAPAN GURU GURU LAIN JUGA. AKU DENGAN BERTANGGUNGJAWAB MENEGUR SECARA BAIK, "ASSALAMUALAIKUM KAK, CANTIK BAJU AKAK ARI NI...AKAK TAK PERASAN KE KAT BELAKANG BAJU NI TERDEDAH SANGAT LA KAK. BUDAK2 NI PUN DOK TEGUR ...." DALAM NADA SENYUM DAN BERGURAU DENGAN KAKAK ITU. JAWAPAN SKEPTIKALNYER......"LA....BIARLAH BAJU AKU BADAN AKU. SENGAJA AKU PAKAI SEKSI CAMNI."
SEDANGKAN UNDANG2 SEKOLAH JUGA DAH TERMAKTUB BAHAWA PARA IBU YANG HENDAK MENGHANTAR ATAU MENGAMBIL ANAK DI PERKARANGAN SEKOLAH DIWAJIBKAN BERPAKAIN SOPAN DAN TIDAK MENJOLOK MATA.

AKU BOLEH MAAF KAN LAGI SEKIRANYA IBU ITU BANGSA CINA ATAU INDIA YG MEMANG BUDAYA MEREKA BERPAKAIAN MACAM TU. TAPI INI IBU MELAYU ISLAM. AKU TAK FAHAMMMMM LAA....

AKU HARAP WANITA DI LUAR SANA BERPAKAIAN SEKSI ITU TIDAK SALAH MALAH HARUS BOLEH JADI WAJIB HEHEHHE TAPI KENA INGAT ......HANYA UTK SUAMI YANG HALAL SAJA , MALAH DI DALAM BILIK TIDUR SAHAJA. BUKAN TAYANGAN UMUM!!!! ATAU FREE SHOW!!!!

RENUNG RENUNGKAN...INGATLAH WAHAI MANUSIA....TUHAN AKAN JATUHKAN HUKUM SECARA CASH JIKA DIA BERKEHENDAKKAN....

JADIKAN PERISTIWA DI PADANG SEBAGAI IKTIBAR KEPADA KITA...
WASALAM

Tuesday, October 6, 2009

tempahan jahit manik

Wahhhhh...posa sudah raya pun sudah...tinggal nak hadir jamuan terbuka je akhir akhir ni....seronoknyerrrr..

sebut pasal jamuan terbuka...aku dengan rasa rendah diri nak bagitau semua rakan2 dan anda sekalian yang aku dah bersedia utk ambil tempahan jahit manik n labuci.
So sesiapa yg teringin nak baju lip lap lip lap berkelipan bak mutiara tu leh la email kat aku ixorasue@yahoo.com.......

Tempahan setiap hujung lengan baju aku ambik lam RM20 - RM30 depend pada corak.
Nanti aku update corak2 yg aku dah buat k....cumanyer aku ni tak berapa pandai nak tepek gambar kat sini . tu yang blog aku ni kosong takde gambar.
Anyway fo those yang nak hantar tempahan atau bertanya serba lanjut leh la email kat aku ye. bye....

PENATTTTT.......

Ya Allah penatnyer aku untuk melangkah sehingga 11 tahun begini. Terasa penat yang teramat. Penat, letih, lelah, .....rasa seperti tak sanggup lagi dah nak tanggung semuanyer.....
PENAT........

Wednesday, September 9, 2009

BAZAR RAMADHAN MANA YG BEST BAGI KORANG...

SALAM...
BAGI U ALL LA KAN...BAZAR RAMADHAN MANA YG BEST?
BEST TU MELIPUTI NGAN HARGA, MUTU MAKANAN, KEBERSIHAN, N SEDAP>>>>>>

ANY IDEA TAK?
TEKAK AKU NI DAH LAMA TERINGIN NAK MAKAN NASI BERIANI. TAPI AKU TGK SUMA YG JUAL TU CAM TAK SEDAP JE...LAGI SATU AKU PERNAH TRY YG KAT SRI DAMANSARA TU. NASI LEH TAHAN TAPI LAUK XSEDAP LAK. MASIN SANGAT..... AKU NAK KUAH KAMBING TU PEKAT N GELAP SIKIT CAM AKU PERNAH MAKAN KAT TEMPAT AKU NI. TAPI ORG TU DAH TAK JUAL KAT SINI DAH. MANA LA DIA G NTAH?

AKU NI NGIDAMMMMM SANGAT.

ANAK2 ........MACAM-MACAM RAGAM......

Huhuhuu.....canner le aku tak tensen lam minggu ni......anak aku no.3 yg aku panggil little princess tu demand nak baju g pantai lengkap satu badan.
Mana taknyer sekolah anak aku tu sentiasa ada birthday party every month...end of the year ada catwalk. My little princess tu masuk catwalk. Since tahun lepas dia masuk, tahun ni tema catwalk dia tu di tepi pantai.....

Aduhhhhhh......mana le aku nak cari baju raya lagi, jahit labuci lagi, ni tambah lagi nak kena cari baju tepi pantai... My little princess tu siap nak baju pario, selipar gambar tulang ikan, sunglasses, topi n pelampung lagi.....

Mau tak tersedak aku dengar!!!!
Tak dibeli siap merajuk tuuuuuu tak tahan. bila dibeli ...kakak2 dia lak bising mintak dibeli sekali...huhuhuuhuuu payah weh!!!
Any idea for my little princess...

SALAM MERDEKAAAAAA 31/08/2009 - 52 TAHUN

SALAM MERDEKA BUAT SEMUA PEMBACA BLOGGERS AKU NI N SORI LE LAMBAT UPDATE N UCAP MERDEKA. HEHEH......
ANYWAY AKU HARAP DENGAN BERKAT DI BULAN RAMADHAN NEGARA KITA AKAN AMAN DAMAI SENTIASA ....REZEKI MURAH MENCURAH-CURAH.........TIADA PERSENGKETAAN ANTARA KAUM DAN AGAMA. YANG PENTING TU INGATLAH TUHAN...ALLLAH YANG MAHA ESA...

Thursday, August 27, 2009

FAREWELL.....

Farewell, Prof Ismail

EVERYONE who knew him called him Prof. An outstanding scholar in economics and a powerful advocate for the disabled, Prof Datuk Dr Ismail Md Salleh up close and personal was a simple, warm and compassionate person.
He had a fantastic memory with facts and figures. More incredibly, he never forgot anyone he came into contact with. Just a simple hello and he would instantly recognise your voice.
Ismail, 62, died on a flight from China to Singapore early yesterday.
Our paths crossed when we were colleagues at ISIS Malaysia. He was head of the Bureau of National Economic and Socio–Economic Policy Studies and rose to the ranks of assistant director-general and deputy director-general.
That was the time when he started making a name for himself in the public domain. He was a much sought after speaker.
Datuk Dr Ismail Md Salleh
At every conference he attended, at home or abroad, no one saw Ismail as an academic who was visually impaired. His work was all that mattered.
His sound arguments and deep knowledge of the issues made him stand out.
What many did not see was the extra work he had to put in to put his work together.
Work from traditional sources had to be converted into Braille for him first to use as reference and when he completed his own work, that had to be also converted for him to check.
It was a tedious process but he was always very happy and grateful to those who helped him along the way. His brother, Zakaria, was his constant support.
When Ismail attended conferences or meetings, he would need to listen to the proceedings carefully.
All the PowerPoint presentations or written text were of no use to him but by carefully listening, he was able to take active part in all the discussions.
As an advocate for the disabled in general, and the blind in particular, Ismail was a regular participant at the pre-Budget dialogues where he would passionately raise issues of concern to the disabled.
When he was appointed the first blind senator in December 2007, the disabled community rejoiced.
He told my colleague who interviewed him that he was surprised but not too surprised.
“The talk of having a senator to represent the disabled had been circulating for many years now. In fact, I have been one of its strong advocates,” he said.
I called him then to congratulate him and told him how timely that the Persons with Disabilities Bill had just been passed by the Dewan Rakyat and was heading towards the upper House where he would be present.
“They will have to let me speak the most when the Bill is tabled,” he laughed.
As a colleague, I found it a challenge yet a great joy to work with him.
He was always of good cheer and patiently waited for articles to be converted into Braille so he could check on corrections and the like.
Whenever we completed his books or publications and handed them to him, he would be very happy even though no Braille edition was published.
He knew what was in the books by heart and was proud that his disability was never an issue in their publication.
As a social commentator, Ismail was always up to date on current affairs and could be counted on to give his comments immediately.
His input at pre- and post-Budget discussions with the media, including The Star, revealed a clear understanding of the socio-economic issues of the day.
He was born in Kampung Gua in Pasir Mas, Kelantan, in 1947 with a low vision condition and became totally blind when he was 13.
But his condition was never an impediment to what he set his mind on.
At every stage of his education, from primary to tertiary, new windows of opportunities were opened up, and he always found people willing to go the extra mile to help.
Initially, he could not even go to school as there were no schools for the blind in Kelantan. Only two states had such facilities then – Penang and Johor. His father enrolled him as a Standard One pupil at the Princess Elizabeth School for the blind in Johor Baru. It was practically like going “overseas” for the young Ismail.
He was able to return to Kelantan for his secondary education where the Government allowed blind students to be part of the normal school system. At that time, he was one of two blind students placed in a secondary boarding school in Kota Baru.
Ismail did his Form 6 at St John’s Institution in Kuala Lumpur and was awarded a Mara scholarship to study in the US. He would always give credit to Wahab Alwi, a member of the panel, for fighting his cause.
Wahab had once studied under a blind professor in Australia and he was confident Ismail would do well. He fought to convince the others that Ismail would be a worthy candidate for sponsorship.
Ismail did not disappoint. He graduated with a Bachelor of Science from the State University of New York in 1973, and received his Master of Science (Economics) from the University of Illinois in 1974, before obtaining his PhD from the same university in 1977.
When he was younger, he had wanted to follow in the footsteps of his idols, the first two Prime Ministers, and studied law. But he had a flair for mathematics and economics became his chosen field instead.
He served on the Malaysian Association of the Blind and on various committees and working groups at the local and international levels. He was the International University College of Technology Twintech vice-chancellor, National Association of Bumiputra Private Colleges president and National Economic Consultative Council chief rapporteur.
He was also a member of the National Implementation Task Force in the Prime Minister’s Department, and the East Asia International Council for the Education of the People With Visual Impairment chairman.
Ismail also received the Tokoh Maulidur Rasul award last year.
He will be deeply missed. Farewell, Prof

TAKZIAH - BUAT KELUARGA PROF DATUK DR ISMAIL BIN SALLEH

28 Ogos 2009.......

ASSALAMUALAIKUM...

Berita sedih lagi bulan nie. Sempena bulan ramadhan yg mulia dan diberkati Allah , aku berasa amat kerdil jika dibandingkan dengan insan insan yang amat mulia, yang amat disayangi Allah.

Kehilangan besar , seorang pakar ekonomi yang juga merangkap Big Bos kami di kolej. Prof Datuk Dr Ismail Bin Salleh. Kehilangan beliau amatlah dirasai oleh semua rakyat Malaysia. Suasana persekitaran kolej menjadi sunyi dan bersedih akan kehilangan beliau.

Beliau meninggal sewaktu di dalam flight dari China ke Singapura. Berada bersama beliau adalah isterinya, Datin Hasnah. Di saat2 akhir beliau , masih lagi aktif bekerja untuk kepentingan Kolej juga.

Apatah lagi aku menerima berita agak lewat ...itupun setelah aku sampai di kolej dan rakan sekerja ku memaklumkan tentang keadaan beliau. Untuk pengesahan rakan ku juga menelefon PA Secretary kepada Prof untuk bertanyakan kesahihan berita gempar ini.

Al fatihah aku sedekahkan kepada beliau. Kami (Staff kolej) bergegas ke rumah arwah Prof di Kajang. Malangnyer arwah masih lagi di hospital di Singapura.
Aku dan rakan2 ingin mengucapkan salam takziah kami kepada keluarga arwah.

Prof Datuk sangat disegani di kolej kami. Memandangkan beliau adalah Vice Canselor Kolej kami (Twintech), Beliau juga menjadi ikon kepada OKU OKU di seluruh Malaysia. Malah amat menghargai warga OKU dan memberi ruang kepada mereka utk bekerja dengan beliau.

Kehadiran ramai warga OKU buta di rumah beliau amat jelas ketara bahawa kehilangan beliau amat dirasai oleh mereka (warga oku yang lain). Sama-samalah kita mendoakan kesejahteraan roh beliau. Amin...

Wasalam...

Sunday, August 23, 2009

SALAM RAMADHAN AL-MUBARAK

ASSALAMUALAIKUM...

KEPADA SEMUA INSAN YANG KU KENAL ......SALAM RAMADHAN DI UCAPKAN. MOGA KEBERKATAN BULAN YANG MULIA INI MEMATANGKAN KITA SEMUA, KEJARLAH PAHALA YANG DI JANJIKAN - NYA. BERMAAF MAAFAN LA SESAMA KITA....

SELAMAT BERPUASA.....

Friday, August 14, 2009

Belajar Jahit Manik .......

Wahhhhhhh ....seronoknyer aku gu lepas. Aku g kursus jahit labuci n manik kat kawasan perumahan aku, Yang aku bangga sangat tu ......aku belajar ngan Datin Yati...
Cantik betul Datin Yati tu, malah Datin Yati tu tak sombong langsung, tak kedekut ilmu, tak berlagak cam sesetengah Datin, tak ego, sentiasa merendah diri. Aku suka sangat dengan karektor datin tu. So sweet. Suami beliau tu pulak salah sorang doktor pakar bedah kat Bangsar. Datin tu bukan 2nd wife ye. Maaf cakap....dia the only wife yg suami tu ada.

Berbalik cerita kursus jahitan manik tu ...aku rasa berbaloi dengan bayaran RM150 tu. Sebab Datin ajar aku ikut step by step...malah aku tak terasa janggal langsung duduk sebelah Datin. heheheeh

Jahitan yg aku belajar....jahitan seiring, beriring, bunga daisy, bunga mawar, kelopak bunga, stem bunga, tali air, dan banyak lagi sampai aku tak ingat nama dah nak masuk lam blog aku ni.
Al-hamdulillah ...walaupun pada awalnyer aku agak susah sikit nak jahit tu lama2 ok...senang pulak... heheheh

Hasil jahitan aku tu , aku siap tunjuk kat hubby n my mum. Heheheh seronok gak aku time kena puji ngan my mum...hehehe sebab tak rugi aku laburkan duit sendiri nak join kursus tu.

Lagi satu Datin tu tak kisah walaupun aku sorang pelajar dia. Dia cakap lagi senang nak ajar aku. Sebab aku terlewat satu minggu nak join kursus tu... Mak aku pulak join kursus jahitan manik kat batu caves pada hari yg sama aku kursus kat damai. Tapi sayang sekali kursus yg mak aku ikut tu anjuran Puan Sri tak berbaloi sebab terlampau ramai org yg nak belajar, tapi instructur lak lebih fokus kepada yg dah pandai...so org yg tak pandai langsung nak jahit manik ni terkapai2 la cakap mak aku. Last2 aku lak yg kena ajar mak aku jahit manik tu.

Balik je dari umah mak aku tu terus aku jahit labuci n manik kat baju kurung lama aku. Naik seri pulak aku tgk baju lama tu . hahahahahha.........

So kepada sesapa yg nak belajar jahit manik tu email aku kat ixorasue@yahoo.com ........ tak rugiiiii kalau belajar jahit manik ni .....nak nak pulak dah nak dekat puasa n raya ni kan...... yang ajar korang nanti dah tentulaaaa hehehehhehe bukan aku... tapi datin.

cepat....cepat....cepat....

Al-Fatihah.......(2)

Assalamualaikum....

Sebenarnya aku nak post kan yang ni dulu tapi memandangkan berita yang paling sedih tentang pemergian arwah ustaz asri maka aku dulu kan berita yang tu.


Al fatihah...buat student aku kat kolej ni yang telah kembali ke rahmatullah pada 6hb Ogos 2008. Sebenarnya tarikh kematian aku tak pasti sebab kematian yang tragis.

Kalau korang ada baca KOSMO pasti terbaca kisah Pelajar Kolej Hilang semasa latihan BTN (Biro Tata Negara). Kisah nyer begini......

Hari khamis 30hb julai (kalau tak silap aku la) ...budak2 ni grup budak nursing ada kem latihan BTN kat Manong, Kuala Kangsar. Sebetulnya budak2 tu bukan ikut anjuran kampus aku. Tapi kampus cawangan Bangi jadinyer aku tak tau menahu la apa apa aktiviti yang dorang buat.

Hari Isnin 3hb Ogos time aku buat keje, datang budak2 nursing lain g tau salah sorang kawan dorang hilang semasa kem latihan tu . Terkejut beruk kami. Dorang citer la kat kami , pada hari kejadian tu mangsa (Maaf..aku tak leh sebut nama arwah...menjaga perasaan pihak keluarga si mangsa) bersama rakan2 lain sedang jalani satu slot latihan yang memerlukan peserta dilepaskan secara solo selama selang 2 minit di dalam hutan di kem tersebut. Ibarat slot burung hantu laaa time aku sekolah dulu. Tapi yang aku sedihnyer time aku sekolah dulu kalau slot masuk hutan tu renjer akan ikat tali kat perut kami sorang2 ..dah tentu tali tu panjang...lbile dah lepas sorang ke hutan dan agak2 dah seminit dua tu tali yg panjang tadi diikatkan pulak ke pingang peserta berikut. camtu la seterusnyer sampaila semua peserta selamat kuar dari hutan tuju ke check point akhir.

Berbalik kepada story student aku tadi ni ha...dorang dilepaskan sorang sorang ke dalam hutan jam 2.30 pagi (menurut kata student yg citer kat aku la).... Si mangsa adalah peserta kedua dilepaskan. Memandangkan suasana gelap gelita tu kat dalam hutan pulak tu aku rasa....budak tu tersesat jalan... besar kemungkinan ...tak pasti ye...besar kemungkinan budak tu dalam keadaan takut yg amat sangat sampai hilang dari check point awal. Ataupun mulut terlepas cakap apa2 ke. Mana le tau kan....

So...nak dijadikan cerita dari jam 2.30 pagi tadi tu sampai le bawak ke pukul 8 pagi....tak namapk batang hidung mangsa... mula2 tu dorang ingatkan si mangsa ni dah kuar le ...tapi dah sampai jam 12 tghari tak kuar2 gak mangsa tu semua student aku dah panik. Bermacam2 andaian.... So gerakan mencari dijalankan...termasuk ngan org kampung situ, renjer hutan tu, polis dan beberapa anggota rela. Tapi sah ...tak jumpa gak...

Last student aku yg lain decide terpaksa balik gak ke kampus ikut jadual...sehinggalah gerakan mencari tu dibuat lagi besar besaran. Ustaz dari kampus aku pun dipanggil ikut serta gerakan mencari.... Tapi yg aku tak sedap hati dengar tu....tak tau le aku nak caya atau tak...pada hari kedua atau ketiga mangsa hilang tu pasukan yg mencari mangsa tu dah jumpa mangsa....tapi dalam keadaan terpinga2... pastu elok je nak bawak kuar dari hutan tu tetiba hilang dari pandangan mata.... Aku tak nak komen bab tu...sebab mulut org ni kekadang tu tak leh nak caya ....
Hari jumaat 7 ogos tu pepagi kami dah terima berita yang mangsa dah dijumpai 8km dari tempat kejadian. itupun nelayan yg jumpa mangsa terdampar/terlungkup (muka tersembam) kat anak sungai yg cetekkkkkk sangat. paras buku lali. Dorang jumpa MAYAT......kemungkinan mangsa tergelincir ketika mengikut alur sungai tu...tergelincir dan terhantuk kat batu anak sungai tu dan pengsan....Memang tragis...pagi jumaat tu Bos kami , a few staff dari kampus kami , rakan2 mangsa semua g lawat kuarga mangsa. aku sedekahkan al-fatihah kepada kuarga mangsa...Amin..

Baca kosmo bertarikh 4/8/2009.....

Thursday, August 13, 2009

Al-Fatihah.......

Al - Fatihah buat keluarga ustaz Asri......

terkenang lagu PERGI TAK KEMBALI.......sungguh mendayu

PERGI TAK KEMBALI.....

Setiap insan pasti merasa
Saat perpisahan terakhir
Dunia yang fana akan ditinggalkan
Hanya amalan yang di bawa....

Terdengar sayup surah di baca
Sayunya alunan suara..
Cemas di dada...lemah tak bermaya..
Terbuka hijab di depan mata..

Selamat tinggal pada semua
Berpisahlah kita selamanya
Kita tak sama nasib di sana
Baik kah atau sebaliknya....

Amalan dan takwa jadi bekalan
Sejahtera bahagia pulang...ke sana

Sekujur badan berselimut putih
Rebah bersemadi sendiri
Mengharap kasih anak dan isteri
Apa mungkin pahala di kirim

Terbaring sempit seluas pusara
Soal bicara terus bermula
Sesal dan insaf tak berguna lagi
Hancurlah jasad di mamah bumi..

Berpisah sudah segalanya
Yang tinggal hanyalah kenangan
Di iring doa dan air mata
Yang pergi takkan kembali lagi....


bayangkan bait lagu yang begitu menginsafkan sesiapa yang menghayatinyer....




Thursday, July 16, 2009

Adakah Anda Berminat dengan TUPPERWARE


Berminat nak join/beli barang TUPPERWARE????

Bulan ni n bulan depan ada banyak barangan tupperware yang cantik2 n mampu milik. Sesapa yang berminat nak tengok katalog tupperware or nak jadi dealer tupperware leh la email aku kat ixorasue@yahoo.com.

CEPAT! CEPAT! CEPAT!......
JANGAN KETINGGALAN UNTUK MENDAPATKAN SET BARANGAN TUPPERWARE PERCUMA SEKIRANYA MENJADI AHLI.......

Monday, July 6, 2009

Makan durian mehhh.......

Meh makan durian nak.......heheheheh .....pakcik aku baru je balik dari kampung kami kat utara tu. Dia mai singgah umah mak aku bagi buah durian. Mak aiiiiii penuh satu van berkotak2 buah durian nyer.....mujur sampai tgh malam .....so takde la buah tu busuk . Kalau balik lam tgh hari alamat nyer buah tu busuk n masak je la dlm van tu. Leh wat tempoyak terus.



Kebetulan hari ni aku masuk lewat sikit ke ofis. Plan nak g jumpa cikgu anak aku jap. Bayar school fees.....tadika swasta le katakan . hehehee.... So hubby tercinta hantar kami anak beranak terus ke umah mak aku. Tengok2 perghhhhh berbakul2, berkotak2 buah durian, buah rambutan dan dokong. Slurpppppp......terliur nyer. Tapi cian anak aku yg no. 3 tu ....batuk n demam so aku kuarantin dia takleh makan buah.



Yang sulung and no. 2 tu dah g sekolah dah. So apalagi tinggal aku n mak aku je.... aku pun kopek la buah durian tu...aduhhhh kuning beb isi buah durian tu, tebal lak tu. Durian kampung aku memang terkenal dengan isi tebal kuning. Sedapppp wa cakap lu..... Nak post gambar memang tak reti le aku. AKu reti makan je ....lupa nak ambik gambar, aku bedal , melantak durian tu semahu mahunye.......Sebab aritu aku tak puas nak makan, time hubby aku beli. Kecik sangat. Yang ni dah le buah tu besar, setiap pangsa ada buah....memang umphhhh la.





Aku makan 2 biji besar , aku sorang je ...takde kongsi kongsi....mak aku makan 3 ulas je dari buah lain - kecik.



memang mak aku sendiri terkejut tgk aku makan. Sebab makan sampai tak hingat dunia...heheheheh....dah settle makan ...aku baru terpikir takut aku kena attack migrain. Ye laaa dari tekanan darah rendah leh naik tinggi oooo kalau tgk tahap aku makan durian tu. berapa banyak kolesterol aku sodok masuk body aku. hehehe





Jam 9 pagi tu aku nak kuar g TMPoint nak settle bil. Time tu dah rasa senak dah ulu hati aku...aku pun sambar la gula2 lam beg aku. Cari hacks takde , dapat gula2 mint je...hemmm xkisah laaaa....terus aku drive g TMPoint. Mujur takde apa2 time tu. Sampai je umah mak aku, terus aku rasa nak tumbang,,,rasa hangin satu badan...mak aku ty aku sakit migrain balik ke. Aku cakap tak kot...tadi makan gula2 nak hilangkan bau durian hehehhe...terkejut beruk mak aku...ty gula2 apa aku makan...hacks ke???? aku cakap tak...huhhh legaaaaa org tua tu hehehe. Dia baru la story pasal org kg kami makan durian pastu makan hacks. tau apa jadiiii.....gas dalam perut tembak keluar segala apa yg kita makan......leh bawak mati...tapi mujur org kg kami tu pengsan je.... pastu lagi satu kalau dah sakit kepala lepas makan durian ni jangan la korang gatal nak makan panadol...leh bawak matiiiii terus tau...

Aku ni nyaris nyaris nak ambik panadol.... At last aku bantai rehat n tido je....sebab tghari tu aku nak kena keje lak...budget nak apply cuti tapi malas. hehehe

So....renung renungkanlahhhhh heheheheh durian tu sweet tapi agak berbisa.....